78,8% от румънците не са доволни от действията на властите в борбата с наркотиците

  • 05 юни 2024 15:54

  • 200
  • 0
78,8% от румънците не са доволни от действията на властите в борбата с наркотиците
© Novini.bg/ Canva

78,8 процента от румънците не са доволни от действията на властите в борбата с употребата на наркотици. Това показва най-новото проучване на социологическата агенция ИНСКОП, изпратено и до редакцията на БТА. 

38,4 на сто или хората на възраст между 45 и 59 години, обикновените работници и държавните служители смятат, че решението на проблема е в затягане на наказанията за наркотрафикантите. За 34,6 процента или за хората с основно образование и за тези, които не са активни, е важно да се засили граничният контрол, за да се предотврати влизането на наркотици в страната. 9,8 на сто заявяват, че са нужни информационни кампании за рисковете от употребата на наркотици, 8,9 процента искат по-добри грижи за наркозависимите, за да се справят с пристрастяването.

„Употребата на наркотици се превърна в една от основните теми в дневния ред на населението, със силно въздействие върху всички категории. Според предишни наши проучвания голяма част от румънците смятат трафика и потреблението на наркотици за основна заплаха за бъдещето на децата. Рисковете, които засягат не само възрастни, но и тийнейджъри, разпространението и потреблението в цялата страна, познаването на явлението не от новините, а от директен опит, издига този проблем до ранга на национална извънредна ситуация“, отбелязва директорът на ИНСКОП Ремус Щефуряк.

Цените на апартаментите в Румъния достигнаха исторически връх

Проучването на общественото мнение е проведено между 20 и 25 май чрез телефонни интервюта. Участвали са 1100 души от различни социално-демографски категории на възраст 18 и повече години. Максимално допустимата грешка на данните е ± 2,95 процента.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини