Оранжев код за жеги в Кипър

  • 05 юни 2024 10:50

  • 200
  • 1
Оранжев код за жеги в Кипър
© Novini.bg/ Canva

В Кипър днес е в сила първият за годината "оранжев код" за изключително високи температури. В периода му на действие всички работи на открито – на строителни обекти, в селското стопанство, доставка на храни на мотоциклети и други дейности, трябва да бъдат преустановени, съобщи социалното министерство.

43 градуса ще достигне температурата днес във вътрешността на страната, а във високите части на планините ще е 34 градуса, съобщи Метеорологичната служба, обявявайки оранжев код за периода от 11.00 до 17.30 ч.

През нощта живакът се очаква да падне само до 27 градуса. Във вторник вече бе регистрирана най-високата засега температура - 43,2 градуса в метеорологична станция в област Ларнака. В Никозия жегата удари 42 градуса. Температурният рекорд за юни за кипърската столица е 43,3 градуса и се очаква той да бъде надминат.

Обявеният оранжев код задейства днес и специалните разпоредби на законодателството за защита на работещите от опасните горещини, заяви министърът на труда Янис Панайоту. Той напомни на работодателите, че в рисковите часове работата на открито в районите, за които се отнася предупреждението на метеоролозите, трябва да бъде спряна, съгласно издаденото миналото лято постановление.

Днес е третият ден от горещата вълна, обхванала острова. За понеделник и вторник бяха издадени предупреждения с жълт код.

Висок риск от пожари в Гърция

Според прогнозата на Метеорологичната служба екстремните температури, много над средните климатични стойности, ще се задържат до петък.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
200 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.05 | 11:33

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини