Германският министър на отбраната пристигна в Молдова

  • 31 май 2024 16:30

  • 495
  • 3
Германският министър на отбраната пристигна в Молдова
© Getty Images

Германският министър на отбраната Борис Писториус пристигна днес в Молдова на фона на руската инвазия в съседна Украйна, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14010

Той беше посрещнат с военни почести от молдовския си колега Анатоли Носатий в столицата Кишинев, след което е предвидено Писториус да посети казарма, която е част от германски проекти за развитие, целящи да направят страната по-издръжлива пред опитите на Москва за дестабилизация.

Планирано е Писториус да види и и няколко бронирани транспортни средства, чието закупуване е било покрито от Германия. Германското правителство е предоставило на страната и медицинско оборудване.

Германският министър на отбраната обеща нов пакет оръжия на стойност 500 млн. евро за Украйна

Проевропейската президентка на Молдова Мая Санду иска да продължи интеграцията на страната в Европейския съюз. От около две години страната има статут на страна кандидат за членство в ЕС.

В същото време обаче Русия продължава да има голямо влияние в бедната бивша съветска република с население от около 2,5 милиона души. От деветдесетте години на миналия век в сепаратисткия регион Приднестровие са разположени руски военни части. Подновиха се и опасения, че Москва може да използва размириците в района като претекст за ескалация вследствие водената война срещу Украйна, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
495 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.31 | 23:26

3
хубава снимка , точно като императора от междузвездни воини , уж за демокрация а то за световно господство....

2024.05.31 | 23:23

2
къф го дириш там ??? и тях ли да повлечете ????
те

2024.05.31 | 17:20

1
кра.варите и такива васали като тоя убитляк правят ексалация ... явно кра.варите без голяма война няма да дадат позицията си на свеовен господар

Добави коментар

Водещи новини