Гръцкият премиер заяви, че страната ще продължи с плановете за създаване на морски паркове в Егейско море

  • 30 май 2024 08:49

  • 315
  • 1
Гръцкият премиер заяви, че страната ще продължи с плановете за създаване на морски паркове в Егейско море
© gettyimages

Гърция ще продължи с плановете си за създаване на морски паркове в Егейско море въпреки възраженията от страна на Турция, заяви гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. в сряда в интервю, по време на което той също така говори за продължаващото дипломатическо напрежение с балканските съседи Албания и Северна Македония, съобщава в. "Катимерини", цитирани от БТА.

"Това са морски паркове в нашите териториални води. Имаше много безсмислени дискусии по този въпрос", заяви Мицотакис в интервю за телевизия Action24.

Гръцкият премиер също така отхвърли опитите на Турция да оспори гръцкия суверенитет в източната част на Егейско море.

Първите проучвателни сондажи за газ в Източното Средиземноморие се очаква да започнат в края на 2025 г.

"За Гърция няма „сиви зони“ в Егейско море. Въпросите за суверенитета в Егейско море – споменах това и на президента Ердоган – са определени от Договора от Лозана“, каза той, визирайки срещата им в Анкара на 13 май.

Коментирайки плановете за укрепване на отбранителния арсенал на страната, Мицотакис каза, че Гърция е във фаза на преоценка на програмата си за въоръжение, тъй като трябва „да бъде подготвена за нови предизвикателства“. Запитан за възможността за закупуване на четири допълнителни изтребителя Рафал от Франция, той каза: "В момента имаме 24 самолета Рафал. Бихме искали да увеличим този брой до 30. Ще видим дали бюджетът може да поеме това“, като добави, че придобиването на корвети също е в плановете.

Интервюто засегна и дипломатическия спор на Атина с Тирана и Скопие. Лидерът на консерваторите описа отношението на Албания към Фреди Белери, избрания за кмет етнически грък, който е в затвор в Южна Албания, като "неприемливо“. 

Говорейки за Северна Македония, където и новоизбраният президент, и новоизбраният премиер се въздържаха да наричат ​​страната си с нейното конституционно име, в нарушение на Преспанското споразумение от 2018 г., Мицотакис изглежда изключи възможността Гърция да денонсира споразумението.

"Вярвам, че няма да е необходимо. Въпреки че не подкрепихме Преспанското споразумение, казахме, че ще го спазваме. То съдържа разпоредби относно името на страната  и очаквам ясно изявление от новия премиер, че ще я споменава като "Северна Македония“. Вярвам, че нещата ще намерят своя път“, каза той.

Последвайте канала на

Калина Христова
315 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.30 | 09:04

1
Bravo

Добави коментар

Водещи новини