Парламентът на Дания отказа да признае палестинската държава

  • 28 май 2024 16:40

  • 1227
  • 0
Парламентът на Дания отказа да признае палестинската държава
© Pixabay

Датският парламент днес отхвърли законопроект за признаване на палестинска държава, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2264

Ирландия, Испания и Норвегия днес официално признаха палестинската държава, след като миналата седмица обявиха, че ще го направят и Израел нарече този техен ход "награда за тероризма" и изтегли посланиците си.

Датският законопроект бе внесен за разглеждане през февруари от четири леви партии, предава БТА.

"Не можем да признаем независима палестинска държава и единствената причина е, че предпоставките за това всъщност не са налице", заяви датският външен министър Ларс Льоке Расмусен, по време на първото обсъждане на предложението в парламента през април.

"Не можем да подкрепим тази резолюция, но си пожелаваме един ден да можем", добави тогава Расмусен, който не присъства на днешното гласуване.

След атаката на "Хамас" от 7 октомври, която предизвика израелската военна кампания в Газа Дания заяви, че Израел има правото да се защитава, но неотдавна призова израелската страна да проявява сдържаност и посочи, че тя трябва да спазва международните закони.

Дъблин, Мадрид и Осло представиха решението си като стъпка, целяща да ускори усилията за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" в Газа, и призоваха други страни да последват примера им.

Норвегия приветства "знаковия момент" за палестинската държавност

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини