Задължително гласуване на евроизборите в четири държави в ЕС

  • 28 май 2024 14:22

  • 695
  • 2
Задължително гласуване на евроизборите в четири държави в ЕС
© Novini.bg

В четири държави членки на Европейския съюз (ЕС) има задължително гласуване на европейските избори, показва информация на сайта на Европейския парламент (ЕП). Вотът е задължителен в Белгия, в България, в Гърция - за хора до 70 години, и в Люксембург - до 75-годишна възраст.

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент ще се състоят между 6 и 9 юни, на тях ще бъдат избрани общо 720 евродепутати от всички страни членки, което с 15 повече от досегашния състав на европарламента.

Минималната възраст за упражняване правото на глас в отделните държави е между 16 и 18 години.

Например в Белгия, Австрия, Германия и Малта право да гласуват имат от 16-годишна възраст. В Гърция – от 17 години. 

Класически преференциален вот има в 19 от 27-те страни членки. В Ирландия и Малта се използва системата „единичен прехвърляем вот“, при който избирателите сами класират кандидатите в желан от тях ред.

Ще могат ли да гласуват хората с невалидни, откраднати или изгубени документи за самоличност?

В Люксембург избирателите могат да отбележат до шестима кандидати от различни партии, колкото представители има страната в ЕП.

Гражданите не могат да посочват предпочитания за кандидати в Германия, Испания, Португалия, Румъния, Унгария и Франция. 

Онлайн гласуване е въведено единствено в Естония. 

В Белгия в столичния регион Брюксел се гласува с компютри със специална програма, електронно се гласува и в немскоговорящите общини на Валония. 

В България гласуването е смесено – с хартия или на машина.

В някои европейски държави членки се допуска предварително гласуване, ако избирателят няма да бъде на адреса си в изборния ден.

Повечето страни членки позволяват на своите граждани да гласуват на европейски избори и извън страната. За България и Италия това право се отнася само за хора, намиращи се в друга държава членка на ЕС.

Законодателството на 17 държави допуска вот по пощата при определени условия, като гражданите на 14 от тях могат да гласуват по пощата, ако са в чужбина. Това са Австрия, Белгия, Германия, Гърция,  Естония, Испания, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Словения, Унгария, Финландия и Швеция.

В Полша по пощата гласуват хора с увреждания, а в Ирландия - дипломати и военнослужещи на мисии извън страната, както и граждани в затвора, хора с увреждания, студенти, служители в командировка, предава БТА.

В Дания е възможно да се гласува по пощата предварително от 6 седмици до 3 дни преди изборния ден.

За първи път на тези избори в Гърция ще може да се гласува и по пощата.

В повечето от страните от ЕС се гласува с хартиени бюлетини в избирателни секции по местоживеене.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
695 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
иван

2024.06.12 | 10:59

1
В България е задължително, но трябва да има глоба за негласуване. Поне 10% от минималната заплата за сега 93,3 лв. Това е хубаво решение. Но няма партия да се осмели да го сложи.

2024.06.12 | 11:00

2
и след това принудително събиране чрез НАП

Добави коментар

Водещи новини