Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания

  • 28 май 2024 07:18

  • 764
  • 2
Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания
© Novini.bg/ Canva

Днес в съда в Ууд Грийн в Северен Лондон се очаква да станат известни присъдите на петимата български граждани, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи в Обединеното кралство. 

Българската банда, състояща се от двама мъже и две жени – Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, е подала хиляди фалшиви молби за помощи по схемата „Универсален кредит“ в периода октомври 2016 – май 2021 година. Това е станало чрез няколко фирми за оказване на съдействие на българи да получат Национален застрахователен номер и някои полагащи им се социални помощи, предаде БНР.

След подаването на молбите обаче, отпуснатите средства са оставали в ръцете на престъпната група и изпирани през многобройни банкови сметки или теглени в брой. Става дума за повече от 50 милиона паунда. 

Българи са замесени в историческа измама на Острова, задигнаха над 50 млн. паунда

На 9 април и петимата членове на бандата се признаха за виновни по обвиненията в измама и пране на пари. Прокуратурата представи доказателства под формата на подправени документи, фалшиви договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели и лични лекари. Показано беше видео как те хвърля във въздуха банкноти от по 20 паунда.

Полицията откри пачки с банкноти, натъпкани в пазарски чанти и куфари, както и луксозен автомобил и дизайнерски стоки, сред които якета, сака, часовници и очила. Делото за оповестяване на присъдите бе насрочено за днес – 28 май.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
764 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Sarbeca

2024.05.28 | 08:45

2
Разстрел

2024.05.28 | 07:50

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини