Най-богатите нидерландци плащат значително по-малко данъци от сънародниците си

  • 22 май 2024 12:07

  • 1003
  • 2
Най-богатите нидерландци плащат значително по-малко данъци от сънародниците си
© Getty Images (архив)

Най-богатите 140 000 нидерландци, които са около 1 на сто от всички работещи в Нидерландия, плащат значително по-малко данъци от останалите си сънародници, съобщава Нидерландското Бюро за анализ на икономическата политика в свое проучване на данъците и доходите за периода 2011-2019 г. Техните доходи са се увеличили около 10 пъти повече от тези на другите работещи през изследвания период.

Групите с най-високи доходи са се възползвали в най-голяма степен от процъфтяващата икономика в периода 2011-2019 г. Докато реалните доходи на 99 на сто от работещите са се увеличили с между 4 и 8 на сто, тези на най-богатия 1 процент са се увеличили с над 70 на сто.

Това е свързано с факта, че най-богатите нидерландци получават доходите си предимно от печалбите на компаниите, в които са директори и основни акционери. От 2015 г. нататък корпоративните печалби само се увеличават, а заедно с тях и разпределението на печалбата между собствениците. През 2019 г. беше разпределена особено голяма част от корпоративната печалба, възлизаща на приблизително 25 млрд. евро.

Нидерландия повече няма да позволява международни осиновявания

Основният начин за облагане на този доход е корпоративният данък. През разглеждания период 0,01 на сто от много богатите нидерландци (около 1400 души) са платили около 28 на сто данъци. Същевременно данъците поглъщат около 40 процента от заплатата на средностатистическите работници.

Богатите предприемачи могат да изберат да задържат печалбата в компанията си за по-дълъг период от време и след това да прехвърлят по-голяма сума наведнъж срещу относително по-малко данъчно плащане. Правителството предприе някои мерки за борба с този дисбаланс, като например увеличението на данъка върху разпределението на печалбата, което влезе в сила тази година, отбелязва БТА.

Бюрото за анализ на икономическата политика предложи по-голям дял от данъка върху печалбата да се облага директно, за да се попречи на собствениците на предприятия да трупат печалба в компанията си. Това обаче може да има последици за бизнес климата в Нидерландия, заключава публикацията.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1003 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:13

2
❤️ Г­о­р­­е­щ­­и­ ­м­о­­м­и­­­ч­е­­т­­­а­­ ­в­и­­­ ­­о­­­ч­а­к­­в­а­­­т ­­­-­­ X­­­1­­8­­­.­­­F­U­­­N

2024.05.22 | 13:26

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини