Серия от заплашителни имейли към училища в Кипър

  • 17 май 2024 15:12

  • 353
  • 1
Серия от заплашителни имейли към училища в Кипър
© Getty images

Неизвестни лица  изпратиха в петък шокиращи имейли, заплашващи с бомбени атаки много кипърски училища, което предизвика голяма операция по евакуация на ученици на острова, съобщава БТА.

Заплахите, които по-късно бяха публикувани от няколко медии, също съдържаха закани като "ще ви прережем вратовете“ и "ще ви удавим в кръвта ви“, които полицията категоризира като имащи ислямистки произход. Съобщенията са получени от почти всички начални и средни училища, както и някои детски градини, заяви полицейският говорител Христос Андреу по кипърското радио. "Извършихме евакуацията спокойно. Досега не е открито взривно устройство", каза Андреу.

Много уплашени родители изведоха децата си от училищата, съобщават медиите. Заплахите се позовават на  ислямския закон или шериата, който според автора на съобщението изисква наказване на всички неверници. Според полицията заплахата е написана на лош гръцки и изглежда е преведена онлайн. Службите за сигурност се опитват да установят откъде са изпратени писмата.

Спецакция в цялата страна след бомбените заплахи

Остава неясно защо Кипър изведнъж се оказва изложен на ислямистки заплахи. Малката островна република от ЕС е дом на много израелски граждани, но също така и на много бежанци от Близкия изток. Никозия поддържа добри отношения както с Израел, така и с арабския свят. По искане на кипърското правителство през последните месеци многократно са изпращани с кораби хуманитарни доставки до страдащото население в ивицата Газа, отбелязва агенцията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:00

1
❤️ Г­­­о­р­­­е­­­щ­­и­­ ­­­м­о­­­м­­­и­­ч­­­е­­т­­а­­ ­­­в­и­­­ ­­­о­­­ч­а­­к­в­­а­­т ­­­-­­ X­­­1­8­­.­­­F­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини