Олаф Шолц: Нападенията срещу служители на изборни длъжности са заплаха за демокрацията

  • 04 май 2024 21:33

  • 720
  • 9
Олаф Шолц: Нападенията срещу служители на изборни длъжности са заплаха за демокрацията
© Getty images (архив)

Канцлерът на Германия Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 осъди строго днес нападението, при което беше пребит евродепутат от неговата Германска социалдемократическа партия (ГСДП), и изрази безпокойство, че подобни прояви на насилие се увеличават и са заплаха за демокрацията в страната, предаде АФП, цитирана от БТА.


"Трябва да го заявим, че никога не трябва да се примиряваме с подобни актове на насилие", каза Шолц на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Берлин. Той предупреди, че "демокрацията е заплашена от подобни действия".

Ляв германски политик пострада тежко при атака в Дрезден

На конгреса си в Берлин ПЕС обяви в декларация, че избирателите може да разчитат, че европейските социалисти ще се изправят срещу крайната десница.

 

"Никога няма да си сътрудничим, нито да формираме коалиция с крайната десница" - това е твърдото обещание към избирателите, което левите политически лидери дадоха днес в декларацията, която приеха в германската столица.


"Същевременно призоваваме всички демократични европейски партии категорично да отхвърлят каквото и да било нормализиране на отношенията, сътрудничество или съюз с крайната десница. Очакваме те да включат това официално и недвусмислено в своите предизборни програми и партийни декларации, както ние правим в нашата програма на ПЕС и в настоящата декларация на ръководството на ПЕС. Това е единственият начин да уверим избирателите, че след европейските избори ще има надеждна и твърда защитна стена срещу крайната десница", се казва в декларацията.

"Възходът на крайната десница в Европа е заплаха за гражданите, техните права и благосъстояние. В управлението крайната десница подкопава правата на работниците, свободата на медиите и върховенството на закона, правата на жените и правата на ЛГБТ-общността. В обществото тя работи за разделение и разпространява теории на конспирацията, изготвя планове за депортиране на мигранти и работи срещу гражданското общество, журналистите и профсъюзите", се отбелязва в текста.

"ПЕС винаги ще бъде надежден и силен глас срещу десния екстремизъм и в защита на нашата демокрация. Това означава никакво сътрудничество или съюзи с Европейските консерватори и реформисти или с "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент", се подчертава в декларацията.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
720 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2024.05.05 | 19:24

9
Всичко което не е достатъчно извратено е заплаха за вашата ,,демокрация,,,

2024.05.04 | 21:40

1
ахахаа, фашиста бил демократ

2024.05.05 | 08:36

8
Те са подменили значението на думата демокрация за да промиват мозъците на масите и като кажат демокрация имат предвид техния глобалистки неолиберал фашизъм зелен гнил
Е, какво от това

2024.05.05 | 04:29

7
ти какво ще направиш по въпроса, посерковец

2024.05.05 | 03:10

6
Вашето не е демокрация а слободия, която не води до нищо добро!
баба гицка

2024.05.04 | 23:32

5
Люляка, постоянно се празни в анала ми....кажете му да престане вече:)
Олаф Шолц

2024.05.04 | 21:58

4
Путин е виновен. Русия е слаба. Няма да вдигам възраста за пенсия която е 68години.
Nazi SS

2024.05.04 | 21:51

2
Ако духам на Зелю, дали ще стана истински нацист,като Бандера да колиме рухски в Криме?
Ukraina55

2024.05.04 | 21:52

3
АТИЛКЕ ПРОСТА, и ти ли си духал на цигани в лудницата на ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР?

Добави коментар

Водещи новини