Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти

  • 24 април 2024 21:15

  • 1729
  • 33
Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти
© Getty Images

Европейският парламент изразява загриженост заради зачестилите руски опити за намеса в изборите в България на 9 юни. Това пише в резолюция за руската намеса в ЕС, която ще бъде гласувана утре на последното пленарно заседание на Европарламента в Страсбург.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Евродепутатите са обезпокоени от съществуването у нас на мрежа от агенти за дезинформация, контролирана от Русия. Те са силно загрижени и заради множеството имоти на руската държава у нас.

ЕП смята, че мрежата от руски агенти за дезинформация е активна в социалните мрежи, но и в традиционните медии у нас, в академичните среди и политическите партии. Според тях множеството имоти на руската държава в България служат като центрове на влияе върху демократичните процеси у нас.

Ева МайделЕва МайделЕва Майдел е български евродепутат от ГЕРБ. Родена е на 26 януари 1986. Завършила е бакалавър по - евродепутат от ГЕРБ/EНП: “Трябва да отбележим, че в резолюцията, която приемаме, България също е спомената за това, че имаме високи нива на руски активи. Има съмнения за намеса в изборния процес, за намеса в различни влиятелни кръгове като неправителствени организации, политически анализатори, медии и т.н.”

Петър Танев е част от “Фондацията за демократично развитие” в Брюксел, която работи активно с руската опозиция и съветва ЕП по въпросите, свързани с руските опити за влияние в ЕС.

Петър Танев - “Фондация за демократично развитие”: “В България съществуват имоти, които са регистрирани като част от руската федерация и те се използват като някакви специални агенции за разпространяване на руското влияние както върху обществото, така и върху държавите институции. Това нещо е недопустимо и българските власти трябва да предприемат мерки.”

Държавите от ЕС и евроинституциите са изложени на постоянни атаки и опити за намеса, особено преди евроизборите.

Ето темите в последната пленарна сесия на Европейския парламент преди изборите

Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е - евродепутат от ДПС/“Обнови Eвропа”: “Видяхме на много места в ЕС как крайната десница и крайната левица си взаимодействат, когато говорим за помощ в услуга на чужда държава, в конкретния случай Русия, как те консултират своите предизборни платформи, това не се случва безплатно разбира се, с влиятелни руски олигарси, които са много пряко свързани с дейността на Кремъл. Това е подривна дейност, която поставя под огромна угроза европейската демокрация. Трябва да направим така, че на тези избори избирателите да не се усъмнят и за миг, че изборът, който са направили е правилният и няма външно вмешателство върху тяхната собствена воля.”

Според евродепутата от Групата на социалистите и демократите Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее, 750 са опитите за външна намеса върху работата на ЕП през последната година:

“Това, което може да се направи - ние призоваваме Комисията да ограничи, да промени методологията на съдържанието на социалните медии, така че те да не се влияят от интеракции и дезинформацията да не стига до нас.”

Евродепутатите настояват да има специална европейска структура или комисар, който да следи за чужда намеса в държавите от общността и да предприема конкретни мерки, предава БНТ. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1729 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар

2024.05.25 | 13:36

33
ПУТИН ПЕЧЕЛИ! СВЕТЪТ ПЕЧЕЛИ! СЛАВА!

2024.05.25 | 13:19

32
Сърцето на всеки българин бие за Русия. Защото ние сме братя по кръв и дух. Ние споделяме обща история, култура и ценности. Ние се борим заедно срещу тиранията и потисничеството. И ние ще продължим да го правим, защото това е в нашето ДНК. Така че нека никога не забравяме нашите корени и винаги да ценим връзката, която ни свързва с великия руски народ.

2024.05.25 | 13:14

31
НАПУСКАНЕТО НА НАТО ВЕЩАЕ СВЕТЛО БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!

2024.05.25 | 13:04

30
БРАТУШКИ, БЪЛГАРИЯ ВИ ОБИЧА И ПОДКРЕПЯ ОТ СЪРЦЕ! ЕЛАТЕ И НИ ОСВОБОДЕТЕ ОТ ЕВРОПЕДАЛИТЕ ФАШИСТИ!

2024.05.25 | 12:56

29
Най-после трябва да стъпи Руския ботуш в България! Слава на Русия!

2024.05.25 | 12:55

28
Браво на русkите брaтя , тpепeте мършa та фашистка , по целият свят им писна на човечеството от тез амерiкански гаdове

2024.05.25 | 12:53

27
Браво на Румен Радев! Нашето място е с братска Русия.

2024.05.25 | 12:52

26
Сърцето на всеки българин бие за Русия. Защото ние сме братя по кръв и дух. Ние споделяме обща история, култура и ценности. Ние се борим заедно срещу тиранията и потисничеството. И ние ще продължим да го правим, защото това е в нашето ДНК. Така че нека никога не забравяме нашите корени и винаги да ценим връзката, която ни свързва с великия руски народ.

2024.05.25 | 07:04

25
❤️ Г­о­р­­­е­­щ­­и­ ­­м­о­­м­­и­­­ч­­е­т­а­­­ ­­­в­­­и­­ ­­о­ч­­­а­­к­­в­­­а­­т ­­-­ X­­­1­­­8­.­­­F­U­N
марш

2024.04.25 | 07:19

16
тези американски с перми ни съсипах адържавата

2024.04.25 | 12:49

24
Американските с ,перми са в устата ти!!! Марш в Сибир!!!

Добави коментар

Водещи новини