ЕС отпусна на Полша 6,3 млрд. евро от Фонда за възстановяване от пандемията

  • 15 април 2024 16:22

  • 223
  • 1
ЕС отпусна на Полша 6,3 млрд. евро от Фонда за възстановяване от пандемията
© Pixabay

ЕС отпусна днес на Полша 6,3 милиарда евро от Фонда за възстановяване от пандемията, като това е най-големият единичен финансов трансфер в историята на страната, заяви полската министърка на държавните фондове за развитие и регионалната политика, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Предишното консервативно правителство, което загуби парламентарните избори през октомври, прокара промени в съдебната система. Според Брюксел тези реформи нарушаваха демократичните процедури и баланси и това стана причина ЕС да замрази средствата, предвидени за Полша по Фонда за възстановяване от пандемията. 

По това време ЕК поиска от Варшава да покрие определени изисквания, за да гарантира независимостта на съдебната система и да получи предвидените нея средства, като подчерта, че независимата съдебна система е жизненоважна за демократичните норми на страните от Евросъюза.  

Полша получава първото плащане от дългоочакваното финансиране от ЕС след пандемията

Министърката на  държавните фондове за развитие и регионалната политика Катажина Пелчинска-Наленч приветства днешното решение на Брюксел.

"Струва си да си част от ЕС, но ЕС не се свежда само до пари, а нашите предшественици забравиха този факт", написа Пелчинска-Наленч в социалната мрежа "Екс". "Нас ни обединяват ценности: демокрацията, равните възможности, върховенството на закона, гражданските свободи“, допълни полската министърка.  

Фондът, известен като Механизъм за възстановяване и стабилност, беше създаден през 2020 година и възлиза на 672,5 милиарда евро. Средствата са предвидени по-бързото възстановяване на страните членки от пандемията от коронавирус.  Полша трябва да получи 25,3 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и 34,5 млрд. евро под формата на заеми.

Говорител на ЕК днес заяви, че се през тази година се очаква на Варшава да бъдат отпуснати общо 23 милиарда евро.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
223 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Благоизтезар

2024.04.15 | 16:44

1
А.ЗА.БЪЛГАРИЯ.ОТ.ТРИТЕ.НАЙ- ДЪЛГОТО!

Добави коментар

Водещи новини