Италия е в най-висока степен на готовност след иранските атаки срещу Израел

  • 15 април 2024 16:04

  • 1368
  • 0
Италия е в най-висока степен на готовност след иранските атаки срещу Израел
© Getty Images

Италия е в най-висока степен на готовност за посрещане на потенциални заплахи за сигурността след иранските атаки срещу Израел през уикенда, като списъкът с рискови обществени места, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани, постоянно се актуализира, предаде италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1982

Вътрешният министър Матео Пиантедози свика за днес събрание на комитета по националния ред и обществена сигурност, на което ще присъстват началниците на полицейските сили и разузнавателните агенции.

Външният министър Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент и министърът на отбраната Гуидо Крозето ще говорят за настъпилата ситуация пред общо заседание на комисиите по външна политика на долната и горната камара на италианския парламент.

Вчера премиерът Джорджа Мелони Джорджа Мелони Джорджа Мелони е италиански политик и журналист, министър-председател на страната от 22 октомври ръководи чрез видео връзка среща на лидерите на страните от Г-7, по време на която се прие обща декларация, която „категорично“ осъди атаката.

„Изразяваме цялата си солидарност и подкрепа за Израел и народа му, и отново потвърждаваме ангажимента ни към сигурността му“, се казва в комюнике на Г-7, разпространено от италианското ротационно председателство, цитирано от АНСА.

Реакциите след нападението на Иран срещу Израел

„С действията си Иран направи още една крачка към дестабилизацията на региона и рискува да предизвика неконтролируема регионална ескалация. Това трябва да се избегне“, се казва в изявлението.

„Ще продължим да работим за стабилизиране на ситуацията и да се предотврати по-нататъшна ескалация. Ние настояваме Иран и неговите съюзници да прекратят атаките си и сме готови да вземем нови мерки сега в отговор на новите действия за дестабилизация““, пише в изявлението.

„Ние също ще засилим сътрудничеството си, за да сложим край на кризата в Газа, включително чрез работа за незабавно и устойчиво прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“, и доставка на допълнителна хуманитарна помощ на палестинците в нужда“, се казва в изявлението.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини