ЕС и САЩ наложиха санкции срещу военното крило "Хамас"

  • 12 април 2024 20:08

  • 658
  • 2
ЕС и САЩ наложиха санкции срещу военното крило "Хамас"
© Getty Images/Guliver

Страните от ЕС днес включиха военните крила на "Хамас" и палестинския "Ислямски джихад" в списъка със санкции за нарушения на човешките права заради масовите случаи на сексуално насилие и насилие, основано на пола, при атаките срещу Израел от 7 октомври, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2065

Същевременно САЩ наложиха санкции срещу говорител "Хамас" и ръководителите на звеното за дронове в палестинската групировка. 

Санкциите на Брюксел включват замразяване на активите на Бригадите "Изедин Ал Касам" – военното крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас", елитните ѝ сили "Нухба", както и на въоръжено крило на "Ислямски джихад" - Бригадите "Ал Кудс". Налага се и забрана за пряко и непряко финансиране на радикалните групировки, както забрана за влизането им в ЕС. 

ЕС вече е признал "Хамас" и "Ислямски джихад" за терористични организации, припомня Ройтерс. 

Американското министерство на финансите днес заяви, че налага санкции на говорителя на бригадите "Изедин Ал Касам" и на ръководителите на звеното за дронове в групировката.

Израелски удар уби трима синове и двама внуци на лидера на "Хамас"

Санкциите на САЩ са насочени срещу Худайфа Самир Абдала ал Кахлут, известен още като Абу Убайда, който е говорител военното крило на "Хамас" в Газа поне от 2007 г. насам.

В черния списък са добавени и Уилям Абу Шанаб, командир на базираното в Ливан подразделение "Ал Шимали", Бараа Хасан Фархат, помощник на Абу Шанаб, командир на подразделението "Ал Шимали", и Халил Мохамед Азам - служител на разузнаването.

Санкциите включват замразяване на активи на територията на САЩ, отбелязва БТА.  

"Министерството на финансите, в координация с нашите съюзници и партньори, ще продължи да преследва мрежите за подпомагане на "Хамас", където и да действат те, включително в киберпространството", заяви Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
658 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Vatikan

2024.04.13 | 04:52

1
Mona Lisa ist Gott

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини