Румънският президент: Страните от Източния фланг на НАТО са на първа линия пред агресивното поведение на Русия

  • 10 април 2024 14:11

  • 343
  • 0
Румънският президент: Страните от Източния фланг на НАТО са на първа линия пред агресивното поведение на Русия
© Getty Images

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес на събитие по повод отбелязването на 20-тата годишнина от присъединяването на Румъния към НАТО, че "днес се възползваме от най-солидните гаранции за сигурността в историята на Румъния" и че страната допринася за подсилване на възпиращата и отбранителна позиция на алианса в Източния фланг, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

"Възползваме се днес от най-солидните гаранции за сигурността в историята на Румъния, които ни предоставя член 5 на Северноатлантическия договор. На свой ред ние спазваме поетите на съюзническо ниво ангажименти и допринасяме за засилване на общата сигурност и колективната отбрана", посочи Йоханис, като напомни, че румънски сили са участвали в мисии в Афганистан и Ирак, а в момента страната запазва "значително присъствие" в мисията на НАТО в Косово.

Държавният глава подчерта, че страните от Източния фланг на НАТО в тези времена се намират на първа линия в отбранителните и възпиращи усилия на алианса за запазване на евроатлантическата сигурност пред агресивното поведение на Русия.

"Имаме и съществен принос за укрепване на възпиращата и отбранителна позиция на НАТО в Източния фланг. Домакин сме на действащи и стабилни структури на НАТО, а нашите военни си сътрудничат и се обучават в Румъния заедно с над 5000 колеги от САЩ, Франция, Полша, Португалия, Белгия, Италия, Обединеното кралство, Нидерландия, Испания, Северна Македония и Люксембург", заяви президентът.

Държавният глава също така посочи, че е необходимо увеличаване на усилията за подсилване на резерва от военен персонал, за да се съживи националната отбранителна индустрия и да се модернизира транспортната инфраструктура.

Медия от САЩ: 75 години след основаването си НАТО е изправена пред стар враг

"Отбраната на нашите граждани е едно от фундаменталните задължение на румънската държава. Не може обаче да бъде гарантирана сигурността на хората при липсата на армия, оборудвана със съвременна технология. От 2023 г. Румъния увеличи от 2 на 2,5 процента отпуснатите средства от БВП за отбрана, тоест за въоръжаване на армията, за мотивация, обучение и усъвършенстване на нашите военни и за подобряване на оперативната съвместимост със съюзническите сили", посочи Йоханис. 

Той подчерта, че заедно с останалите съюзници Румъния ще продължи да оказва многоизмерна политическа и практическа подкрепа на Украйна. "Едно важно измерение на тази подкрепа ще бъде обучението на украински военни, включително бъдещи пилоти на F-16, в центъра във Фетещ. Ще продължим да се координираме в рамките на ЕС, за да подкрепим европейския път на Киев и Кишинев, и ще продължим да призоваваме за оказване на съществена подкрепа на Украйна във всички аспекти. Също така Румъния остава твърд поддръжник на евроатлантическата връзка и засиленото сътрудничество между НАТО и ЕС", отбеляза президентът.

Клаус Йоханис участва събитието "Румъния - НАТО, 20 години", организирано в Министерството на националната отбрана по повод 20-тата годишнина от присъединяването на страната към алианса, в което участват също председателят на Сената Николае Чука, премиерът Марчел Чолаку, както и политически и военни представители от Румъния и други страни членки на Северноатлантическия алианс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини