Турция не одобрява тристранната среща между Армения, САЩ и ЕС в Брюксел заради отсъствието на Азербайджан

  • 05 април 2024 11:06

  • 279
  • 2
Турция не одобрява тристранната среща между Армения, САЩ и ЕС в Брюксел заради отсъствието на Азербайджан
© pixabay

Турция не одобрява тристранната среща между Армения, САЩ и ЕС, насрочена за днес в Брюксел, тъй като отсъствието на Азербайджан подкопава неутралния подход на региона към сложни проблеми, потенциално подхранвайки геополитическа конфронтация, предаде Анадолската агенция.

В тристранната среща в Брюксел днес ще участват председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и арменския премиер Никол Пашинян.

„Наша отговорност е да подчертаем ясно, че тристранната среща между Армения, ЕС и САЩ на 5 април ще подкопае неутралния подход, който трябва да бъде в основата на решението на сложните проблеми на региона“, се казва в изявление на турското външно министерство.

„Тази инициатива, която изключва Азербайджан, ще проправи пътя Южен Кавказ да се превърне в зона на геополитическа конфронтация, вместо да служи на мира“, се казва още в изявлението.

Министерството повтори призива си трети страни да вземат предвид регионалните фактори и безпристрастно да ангажират страните в конфликта.

Според турското външно министерство освобождаването от страна на Азербайджан на окупираните му територии след втората Карабахска война през 2020 г. и последвалото възстановяване на суверенитета над всички негови земи чрез операцията на 19 – 20 септември 2023 г. представлява „историческа възможност“ за дългосрочен мир и стабилността в региона, пише БТА.

ЕС: Разговорите между Азербайджан и Армения трябва да запазят желанието за мир

„В момент, когато успехът на тази историческа възможност е толкова близо, още по-важно е трети страни, особено действащи лица извън региона, да възприемат справедлив и безпристрастен подход към процеса и внимателно да избягват каквато и да е вреда за него“, се казва в изявлението на турското МВнР.

Изявлението подчертава ангажимента на Турция да изпълни своите отговорности в това отношение и да насърчи използването на този „исторически прозорец на възможност“ за траен мир между Азербайджан и Армения.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
279 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:01

2
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­ ­м­­­о­м­­и­­ч­­­е­­­т­­а­­­ ­­­в­­­и­­­ ­о­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­т ­­­-­­ X­1­8­­.­F­­U­­N

2024.04.05 | 12:03

1
Cпpете да пиете за мнозина това е пpоблем, който не е толкова лесен за pешаване, аз cамият знам. Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини