Финландия е в траур за ученика, убит при стрелба в училище

  • 03 април 2024 11:29

  • 308
  • 2
Финландия е в траур за ученика, убит при стрелба в училище
© pixabay

Флаговете във Финландия бяха вдигнати до половината на пилоните днес,  когато страната скърби за смъртта на 12-годишно дете при стрелба в училище, която според полицията е била извършено от негов съученик от шести клас, предаде Ройтерс.

Други двама ученици от училище "Виертола", също на 12 години, бяха тежко ранени при нападението във вторник, съобщиха от болницата и полицията. Няма актуална информация за здравословното им състояние към сряда сутринта.

След като вчера сутринта се разпространи информацията за стрелбата, разтревожени родители чакаха с часове пред училището, докато учителите държаха вратите на класните стаи затворени, за да предпазят учениците си, докато полицията претърсваше помещенията.

В крайна сметка заподозреният беше задържан на около 4 км. от училището и оръжието все още беше у него.

Няма други заподозрени, съобщиха от полицията. Те не идентифицираха предполагаемия стрелец или жертвите, освен че казаха, че всички са 12-годишни ученици в училището и че заподозреният е бил момче.

Едно от ранените деца е момиче от Косово, съобщиха от косовското външно министерство във Фейсбук.

Правителството помоли финландците да се включат в деня на траур днес и нареди знамената на обществените сгради да бъдат вдигнати наполовина в знак на уважение към загиналото дете, пише БТА.

Финландската служба за сигурност: Русия е основната заплаха за сигурността на Финландия

Полицията все още не е съобщила нищо за мотивите. 

След смъртоносните стрелби в училища през 2007 и 2008 г. Финландия затегна законодателството си в областта на оръжията през 2010 г. и въведе тест за правоспособност за всички кандидати за разрешително за огнестрелно оръжие. Минималната възраст също така беше увеличена от 18 на 20 години.

В страната има повече от 1,5 милиона лицензирани огнестрелни оръжия и около 430 000 притежатели на разрешителни при население от 5,6 милиона души.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
308 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.03 | 15:04

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2024.04.03 | 11:33

1
ША ВА ИЗБИЯ ЕЙ...ЛЕЖАЛ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР....И СЪМ ДУХАЛ НА НАЙ ГАДНИТЕ ЦИГАНИ 76 НАБОР.....МЯУУУУУ...ПРЪЦ...............

Добави коментар

Водещи новини