Серия от смъртни случаи на косатки провокира дебат за бъдещето на тези бозайници във Франция

  • 28 март 2024 22:18

  • 868
  • 2
Серия от смъртни случаи на косатки провокира дебат за бъдещето на тези бозайници във Франция
© Gettyimages

Серия от смъртни случаи на косатки в морския парк "Маринланд" в Антиб, Франция, провокира дебат за бъдещето на тези бозайници, съобщи БТА. След внезапната смърт на 12-годишната Моана през октомври 2023 г. , сега почина Инук, на 25 години.

Това е ужасна новина за всички, които се грижат за животните, както и за целия екип на парка, където Инук се роди преди четвърт век, обяви управата на парка в изявление. 

Спектаклите с косатки, които са дългогодишна атракция в парка, бяха отменени. В Антиб са останали само две косатки - Вики на 22 г., сестра на Инук и майка на Моана, и Кейжо на 10 г., син на Вики. Всички тези косатки са били родени в парка "Маринланд". 

Косатка изплува на плаж във Флорида

За установяване на причината за смъртта е необходима аутопсия. След като почина Моана, серия изследвания са довели до заключение през февруари, според което косатката е умряла от бактериална инфекция на кръвта, което се случва и в естествени условия. 

Косатките живеят десетки години. Отглеждани от човека, някои от тях достигат до 50. 

През септември френското правосъдие изиска експертиза за условията на живот в атракционния морски парк в Антиб и по-специално за здравето на Инук и Моана. Организацията за защита на животните "Уан войс" определя условията като лоши. Според еколозите стереотипното ежедневие с репетиции касае всички косатки, Моана е имала лезии по кожата, а зъбите на Инук са били изключително износени. 

От 2019 г. сигнализираме за здравето на Инук, обяви организацията в социалните мрежи. 

Според "Маринланд" през ноември миналата година експерти, определени от френското министерство на екологичния преход и на териториалната кохезия, са подчертали професионализма на екипа и адекватната инфраструктура на парка, храната, грижите, включително ветеринарните, за бозайниците, както и качеството на водата в басейна. 

Косатките са в центъра на екологичен дебат от приемането на закон през 2021 г., предвиждащ забрана на шоупрограми с косатки във Франция от декември 2026 г. и ограничаващ възможностите за отглеждането им. 

"Уан войс" настоява косатките, които никога не са живели сред дивата природа, да бъдат настанени в резерват, вместо да бъдат изпратени в друга държава, където да продължат участията си в спектакли, отбелязва АФП. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
868 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...

2024.03.28 | 23:04

2
Кви са тия глупости? Не може ли да пишете за Украини и Зеленски като европейците? Тъпанари такива. Слава Украини

2024.03.28 | 22:45

1
Тва е резултатът от био политиката на Макрон за няколко години. Оправи Франция сега отишъл Бразилия и Украйна да оправя.

Добави коментар

Водещи новини