Африкански прах покри Гърция

  • 28 март 2024 10:23

  • 946
  • 1
Африкански прах покри Гърция
© Novini.bg/ Canva

Мътен оранжев пейзаж се е образувал в Гърция през последните 24 часа, тъй като африканският прах е покрил страната от Еврос до остров Крит. Атмосферата е задушлива, а в съчетание с много високите температури образувалият се "коктейл" натоварва организма, според здравните власти. За хората с хронични и дихателни заболявания като бронхиална астма се препоръчва да не излизат навън и да стоят в добре проветрени помещения. 

Африканският прах  ще започне да се отдалечава от Гърция от тази вечер. Температурите ще останат високи и днес, докато особено в Северна Гърция, според вчерашната прогноза ще се повишат драстично, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Гърците се оплакват от много високи цени на бензина

Въпреки това, вчера на остров Крит температурата достигна 32 градуса. Що се отнася до развитието на времето, петък и събота ще са много добри и безпрашни. За днес, четвъртък, пулмолозите препоръчват да се обърне особено внимание на уязвимите групи хора, тъй като прахът натоварва техния организъм.

"В четвъртък ще има прах в атмосферата, може би малко повече, отколкото в сряда. Имаме значително пренасяне на прах, което ще продължи и в четвъртък. От петък прахът ще се разсее и ще има леко понижение на температурите. Най-вероятно от понеделник отново ще имаме високи температури", каза Костас Лагувардос, изследователски директор на Атинската обсерватория.

През деня времето ще се промени, а привечер ще има засушавания. Очаква се температурата по обяд в центъра да бъде 24 градуса, на юг - 23, а на север от 17 до 23. На изток температурата се очаква да е 21 градуса, а на запад 20, докато африканският прах ще се измества от запад на изток. В Атина ще има краткотрайни валежи, но в следобедните часове ще бъде слънчево, а   температурата ще бъде 25 градуса. 

В останалата част от страната първоначално се очакват локални валежи на запад и север с бързо подобрение. В южните островни части има вероятност за локални валежи. Очаква се значителен пренос на прах предимно на изток и юг. Температурите ще варират в Западна Македония от 1 до 19 градуса по Целзий, в останалата част от Северна Гърция от 6 до 24 градуса по Целзий, в Епир от 2 до 20 градуса, в Тесалия от 5 до 24 градуса, в останалата част на континента от 6 до 25 градуса, на Йонийските острови от 9 до 19 градуса и в островните части на Егейско море от 14 до 20 градуса, докато на Крит максималната местна стойност ще достигне 24 градуса.

В Солун първоначално се очакват облаци с бързо подобрение. Ще духа вятър от запад. Температурите ще са от 13 до 22 градуса.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
946 1

Коментари 1

Добави коментар
Жоро

2024.03.28 | 11:08

1
Разкошно. Шом има африкански прах, значи има топлина.

Добави коментар

Водещи новини