Пристигащите мигранти във Великобритания достигнаха рекордно ниво и засилиха натиска върху Сунак

  • 27 март 2024 16:35

  • 1785
  • 3
Пристигащите мигранти във Великобритания достигнаха рекордно ниво и засилиха натиска върху Сунак
© Gettyimages

Повече от 4600 търсещи убежище хора са пристигнали във Великобритания с малки лодки през 2024 година, съобщава БТА. Това представлява рекордно ниво за първите три месеца на годината и създава нови политически главоболия за премиера Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир,.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

Предварителни данни от министерството на вътрешните работи, публикувани днес, показват, че до 26 март тази година са били отчетени прекосявания през Ламанша с малки надуваеми лодки на 4644 души.

За същия период миналата година са били отчетени 3770 души, а през 2022 г., когато е бил поставен предишният рекорд, са били отчетени 4162 души.

Риши Сунак предупреди, че екстремистките сили заплашват демокрацията във Великобритания

Сунак се надява, че схемата му за депортиране на нелегално пристигналите в Руанда ще окаже възпиращ ефект върху хората и те няма да се опитват да извършват опасното пътуване през Ламанша, отбелязва Ройтерс. Очаква се идния месец законодателството, което трябва да бъде прието за задействането на този план, отново да влезе в парламента след поредица от правни спънки.

"Неприемливият брой хора, които продължават да прекосяват Ламанша, показва точно защо трябва да вдигнем от земята полетите към Руанда колкото се може по-скоро", заяви миналата седмица говорител от вътрешното министерство. "Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с френската полиция, която се сблъсква с все повече насилие и нарушения по техните плажове, докато работи неуморно за предотвратяване на тези опасни, незаконни и ненужни пътувания", добави той.

Общият годишен брой е намалял с 36% миналата година в сравнение с рекордния брой през 2022 г., което позволи на Сунак да твърди, че правителството започва да постига успехи в "спирането на лодките", което е един от ключовите му приоритети преди изборите, които се очаква да бъдат насрочени за по-късно тази година, коментира Ройтерс.

Последните данни за увеличаване на пристиганията обаче ще засилят натиска срещу Сунак, чиято Консервативна партия значително изостава от Лейбъристката партия в социологическите проучвания. Имиграцията е един от основните проблеми за някои избиратели.

"Въпреки всички доказателства за обратното, Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, продължава да казва на британския народ, че пристиганията с лодки намаляват и неговото обещание за спиране на лодките ще бъде изпълнено", заяви говорителят на лейбъристите по въпросите на миграцията Стивън Кинък.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1785 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Байко

2024.03.27 | 18:30

3
Със здраве да си ги ползват!!!
Байко

2024.03.27 | 18:29

2
Честито на британците !!?!!!
Байко

2024.03.27 | 18:29

1
Супер.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини