Френските депутати обсъждат забрана на дискриминация, свързана с афроплитките

  • 27 март 2024 16:13

  • 274
  • 2
Френските депутати обсъждат забрана на дискриминация, свързана с афроплитките
© Pixabay

Френските депутати утре ще гласуват широко обсъждания законопроект, който ще обяви за незаконна дискриминацията срещу афроплитки, други видове сплетена коса и всякакви други прически, цветове или текстури на косата, предаде Ройтерс.

Оливие Серва, чернокож депутат от френската отвъдморска територия Гваделупа, който е изготвил законопроекта, каза, че той ще позволи на жертвите на дискриминация, която според него има „опустошително въздействие“, да печелят делата си в съда.

„Необходимо е да разпишем ясно в нашия закон, че дискриминацията въз основа на вида на косата е незаконна", каза той. „Много хора страдат (от дискриминация заради вида на косата си) и трябва да вземем това под внимание“, добави той пред Ройтерс.

Серва цитира проучване на „Дав“ и „Линкдин“ от 2023 г., което показва, че две от всеки три чернокожи жени в САЩ променят прическата си за интервю за работа и че е 2,5 пъти по-вероятно косите на чернокожите жени да бъдат приети като непрофесионални.

В САЩ най-малко 23 щата са приели закони за предпазване на хората от дискриминация, свързана с вида на косата им на работното място и в държавните училища.

Но във Франция не всички приемат предложението, въпреки че страната се гордее със своя културен универсализъм и твърди, че всички хора са равни, като освен това не позволява етнически квоти или дори събиране на данни въз основа на етническа принадлежност.

Несъгласие изразяват предимно консервативните и крайнодесните депутати, пише БТА.

Франция ще достави артилерийски снаряди на Украйна

Фабиен ди Филипо, депутат от консервативната партия „Републиканците“, оспори нуждата от този закон, тъй като вече има закон, който забранява дискриминацията въз основа на външния вид.

В изказване в парламентарната комисия, която обсъди проекта преди дебата в пленарната зала, той каза: „Трябва ли утре да очакваме законопроект за дискриминацията на плешивите хора, които според мен са недостатъчно представени в рекламите на шампоани?"

Законопроектът има за цел да внесе американското мислене във френското законодателство, каза Ди Филипо.

Серва отхвърли аргумента му, като каза, че има равен брой страдащи от дискриминация, свързана с вида на косата от двете страни на Атлантическия океан.

Законопроектът, който има за цел да забрани всякаква дискриминация срещу текстурата на косата или вида на подстригването й, ще защити и русите жени от сексизъм, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
274 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:25

2
❤️ Г­­о­р­­­е­щ­и­­ ­­м­­­о­­м­­­и­­­ч­е­­т­­а­­­ ­­­в­и­ ­­­о­­ч­­­а­к­­в­­а­­­т ­­-­ X­­­1­­8­.­­­F­U­­N

2024.03.27 | 16:46

1
като ги прати макарона на фронта, ще ги питам за какви плитки, каква дискриминация и права ще си борят!

Добави коментар

Водещи новини