Българите, обвинени от Великобритания в шпионаж, пледират невинни

  • 22 март 2024 18:09

  • 480
  • 3
Българите, обвинени от Великобритания в шпионаж, пледират невинни
©

Петимата българи, обвинени, че са част от руска шпионска мрежа, действаща във Великобритания по указание на укриващия се изпълнителен директор на Wirecard Ян Марсалек, пледираха в петък пред лондонски съд "невинни" по обвинение в заговор за шпионаж, предаде Reuters.

46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в заговор за получаване, събиране или предаване на информация, която би могла да бъде полезна "за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата", в периода между август 2020 г. и февруари 2023 г.

И тримата мъже и двете жени официално се признаха за невинни по време на изслушване в лондонския съд "Олд Бейли". Русев, Иванова и Джамбазов отхвърлиха и второто обвинение за притежание на 18 фалшиви документа. Те включват български, британски, френски, хърватски, чешки, гръцки, италиански и словенски паспорти, испанска лична карта и чешка шофьорска книжка.

38-годишният Тихомир Иванчев, шестият българин, който също е обвинен в шпионаж, беше официално присъединен към делото, но не даде показания. На предишното изслушване британските прокурори заявиха, че обвиняемите са били част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и враждебни действия от името на Русия срещу конкретни цели, включително за потенциални отвличания.

Цветлин Йовчев: Марсалек е бил привлечен от тайнството на шпионския свят

За предполагаемия оперативен център на групата във Великобритания е посочен домът на Русев, като е посочено, че мрежата е получавала задачи от лице, идентифицирано като Ян Марсалек. Марсалек, бивш главен оперативен директор на фалиралата компания за разплащания Wirecard, не е обвинен в престъпление във Великобритания, но е посочен като съучастник в обвинителния акт.

Той е издирван от германската полиция заради предполагаема измама и понастоящем местонахождението му е неизвестно. Делото е отложено за следващото изслушване на 16 май, а двамата трябва да се изправят пред съда през октомври.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
480 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !!!

2024.03.30 | 20:45

3
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!
Боко

2024.03.22 | 19:55

2
Представете си ние да арестуваме американец. След ден ще цъфне 6 американски флот.
Боко

2024.03.22 | 19:51

1
Къде е държавата ни?!? Да се застъпи за невинни българи задържани в Англия,Гърция и къде ли не!!!! Робска държава!!!!

Добави коментар

Водещи новини