Испания, Ирландия, Малта и Словения ще работят за признаването на палестинска държава

  • 22 март 2024 17:25

  • 424
  • 0
Испания, Ирландия, Малта и Словения ще работят за признаването на палестинска държава
© Getty Images

Испанският премиер Педро Санчес каза днес, че се е споразумял с лидерите на Ирландия, Малта и Словения заедно да предприемат стъпки за признаване на палестинска държава, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1974

Говорейки от името на Испания след края на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел, Санчес изрази очакване признаването да се случи по време на сегашния му мандат, който започна миналата година.

Испанският премиер каза пред журналисти, че споразумението е постигнато на среща с неговите колеги от Ирландия, Малта и Словения в кулоарите на заседанието на Европейския съвет тази сутрин.

"Споразумяхме се, че единственият начин за постигане на траен мир и стабилност в региона минава през изпълняване на решението за две държави, така че израелската и палестинската държава да съществуват една до друга в мир и сигурност", се казва в съвместното изявление, публикувано от Ирландия след срещата.

Нетаняху представи първи официален следвоенен план за Газа

На среща в Испания през ноември арабски държави и Европейският съюз постигнаха съгласие, че израелско-палестинския конфликт може да бъде решен на основата на съвместното съществуване на две държави.

От 1988 г. 139 от 193-те страни членки на ООН са признали държавата Палестина, посочва Ройтерс, цитирано от БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини