Словения ще предостави 1 милион евро за боеприпаси за Украйна

  • 18 март 2024 17:41

  • 362
  • 0
Словения ще предостави 1 милион евро за боеприпаси за Украйна
© Gettyimages

Словения ще допринесе с 1 милион евро за осигуряването на боеприпаси за Украйна, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13509

Словения се присъедини към водена от Чехия инициатива за закупуване на артилерийски боеприпаси за Украйна извън Европа и правителството ще отпусне 1 милион евро за тази цел, заяви министерството на отбраната пред СТА. Чуждестранни медии съобщиха, че Украйна ще получи първата доставка до юни.

Правителството на Словения обсъди чешката инициатива на заседание миналата седмица, според публикация на министерството в платформата Екс. Министерството не предостави повече подробности, позовавайки се на поверителността на документите.

ЕК осигурява половин милиард евро за развитие на производството на боеприпаси

Чешкият съветник по националната сигурност Томаш Пояр заяви пред Ройтерс миналата седмица, че украинските войски ще започнат да получават боеприпаси най-късно през юни.

Чешката република предложи закупуване на боеприпаси за Украйна извън Европа миналия месец, тъй като ЕС няма капацитет за производство на боеприпаси. Според базирания в Брюксел новинарски портал Юрактив повече от 15 държави са готови да финансират покупката, сред които не само страни от ЕС, но и Канада, отбелязва  "Slovenia Times".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини