Пленкович: Хърватският парламент ще бъде разпуснат до 22 март

  • 05 март 2024 10:36

  • 514
  • 1
Пленкович: Хърватският парламент ще бъде разпуснат до 22 март
© Pixabay

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович каза снощи, че парламентът ще бъде разпуснат до 22 март, а следващите парламентарни избори ще бъдат произведени преди изборите за европейски парламент, насрочени за 9 юни, съобщават хърватските медии, цитирани от БТА. 

След заседание на управляващата партия Хърватска демократична общност Пленкович каза пред журналисти, че са взели някои важни решения за разпускане на парламента и за организиране на следващия парламентарен вот. 

Обсъдихме редица политически въпроси и взехме някои ключови решения по отношение на разпускането на парламента. Изборите за хърватски парламент ще бъдат преди изборите за Европейски парламент, каза Пленкович, цитиран от държавната телевизия ХРТ.

Сегашният парламент започна работа през юли 2020 и четиригодишният му мандат скоро приключва, припомня хърватската новинарска агенция ХИНА.

След разпускането на парламента президентът Зоран Миланович трябва да насрочи дата за парламентарния вот.

Съгласно законодателството парламентарните избори трябва да се произведат не по-рано от 30 дни от официалното вземане на решението за изборите и не по-късно от 60 дни. Така времевият период за вота е между 21 април и 19 май или четири недели в този период, отбелязва ХИНА.

Хърватските народни представители се избират за срок от четири години чрез пряко тайно гласуване. Вотът е пропорционален и преференциален.

Премиерът на Хърватия обяви името на новия министър на отбраната

Право на глас имат хърватски граждани на възраст над 18 години. Те избират 151 депутати: 14 представители се избират от всеки от десетте избирателни района. В допълнение към тези 140 депутати, трима депутати се избират от хърватски граждани, живеещи извън Хърватия, плюс осем депутати, които се избират като представители на етническите малцинства (отделен 12-и избирателен район). 

На последните парламентарни избори през юли 2020 г. изборите за Сабор бяха организирани в хърватските посолства и консулства в 42 страни по света.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.05 | 17:51

1
Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:----> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини