Повечето шведи смятат, че страната е направила прекалено много отстъпки, за да стане член на НАТО

  • 01 март 2024 21:37

  • 939
  • 0
Повечето шведи смятат, че страната е направила прекалено много отстъпки, за да стане член на НАТО
© Getty Images/Guliver

Повечето шведи смятат, че страната им е направила "твърде много жертви", за да стане член на НАТО, като същевременно признават, че членството ще подобри сигурността ѝ, показва публикувано днес проучване, предаде Франс прес.

Швеция ще стане 32-ят член на Атлантическия алианс, с което ще бъде сложен край на 200-годишния ѝ военен неутралитет. Според анкетата, проведена от института "Индикатор" (Indikator) за шведското радио, 55% от шведите смятат, че скандинавската страна е направила твърде много отстъпки, за да се присъедини към НАТО. В същото време 77% смятат, че "сигурността на Швеция ще се подобри" благодарение на членството.

Проучването на общественото мнение, в което са участвали 2413 души, е било проведено от 4 до 26 февруари. Не са задавани уточняващи въпроси за какви отстъпки става дума.

Швеция реши да се присъедини към НАТО, след като руските сили нахлуха в Украйна преди две години. По този начин Стокхолм се отказа от политиката си на военен неутралитет, възприета след края на Наполеоновите войни през 19-и век.

Унгария ратифицира членството на Швеция в НАТО

Процесът на присъединяване на страната бе прекъснат от преговори с Турция, която обвини Швеция в снизходително отношение към кюрдски представители, намерили убежище на шведска територия и част от които Анкара смята за терористи, припомня АФП.

На срещата на лидерите на страните от НАТО в Мадрид през юни 2022 г. Турция подписа меморандум за разбирателство с Финландия и Швеция относно подкрепата на Анкара за присъединяването. В текста бе включен ангажимент за Швеция да разгледа бързо исканията на Анкара за екстрадиция на хора, намиращи се на шведска територия. С документа Швеция бе задължена също да премахне ограниченията върху продажбите на оръжия на Турция, въведени от Стокхолм. По-късно Швеция промени и конституцията си и прие нов закон за борба с тероризма.

Освен това шведският премиер Улф Кристершон посети Будапеща, за да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан, който поиска от Кристершон да посети Унгария, преди Будапеща да даде зелена светлина за присъединяването на Швеция към НАТО.

По време на визитата Унгария обяви, че ще закупи четири изтребителя "Грипен" от скандинавското кралство, припомня АФП, цитирана от БТА.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
939 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини