ЕС подготвя нов пакет санкции срещу Русия след смъртта на Навални

  • 19 февруари 2024 15:05

  • 852
  • 3
ЕС подготвя нов пакет санкции срещу Русия след смъртта на Навални
© Gettyimages

Германия и други страни от ЕС предложиха налагането на нови санкции срещу Русия след смъртта на критика на Кремъл и опозиционен политически лидер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) в руски затворнически лагер, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Смъртта на Алексей Навални 193

Германската външна министърка Аналена Бербок каза, че инструмент на ЕС, който позволява налагане на санкции за сериозни нарушения на човешките права, ще бъде използван, за да бъде наказана Русия за смъртта на Навални.

"Ние видяхме бруталната сила, с която руският президент репресира собствените си граждани, излезли по улиците да поискат свобода или да пишат за нея във вестниците", каза тя. "Ще предложим налагането на нови санкции заради смъртта на Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный)", добави Бербок, цитирана от Ройтерс.

Германия извика руския посланик заради смъртта на Навални

Тя даде изявление преди днешната среща на министрите на външните работи на страните членки в Брюксел.

Инструментът, наречен Глобален режим на санкции на ЕС за правата на човека, вече беше използван за налагане на наказание на служители на руското правителство за лишаването от свобода на Навални.

Финансовите сметки и други активи в ЕС на засегнатите лица ще бъдат замразени. Освен това те вече няма да имат право да влизат в страни от общността или да правят бизнес с граждани на ЕС.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че ще предложи преименуването на инструмента на Режим на санкции за правата на човека „Навални“, за да се почете борбата на руския опозиционер, която водеше за правата на човека.

Борел покани и вдовицата на Навални, Юлия, да се присъедини към срещата на външните министри на ЕС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
852 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 10:00

3
❤️ Г­­­о­р­­­е­щ­­­и­­­ ­­м­­­о­­м­­­и­­ч­е­­­т­а­­ ­­­в­и­­­ ­­о­­ч­а­к­в­­­а­т ­­-­­ X­­1­­­8­.­­F­­­U­­N

2024.02.19 | 18:36

2
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

2024.02.19 | 16:47

1
аааа, късопаметни лицемери, много бързо забравихте протестите на жълтите жилетки и тези срещу пенсионната реформа във франция, протестите срещу ковидфашистките репресии, походът на свободата, австралия и канада, и как тогава вие репресурахте гражданите!

Добави коментар

Водещи новини