ЕС одобри началото на военноморска операция за сигурност в Червено море и Персийския залив

  • 19 февруари 2024 15:01

  • 270
  • 2
ЕС одобри началото на военноморска операция за сигурност в Червено море и Персийския залив
© pixabay

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за започване на военноморска операция за сигурност на корабоплаването в Червено море и Персийския залив. Операция ще осигури присъствие в зоната на многобройни нападения на хусите срещу търговски кораби.

Предвижда се европейски военноморски сили да придружават търговските кораби в района. Действия ще се извършват и в Ормузкия проток, в международните води на Червено море, в Аденския залив, в Арабско море, Оманския залив и Персийския залив, се посочва в съобщението. Щабът на операцията ще бъде в гръцкото пристанище Лариса.

Съветът на ЕС отбелязва, че действията на хусите срещу търговското корабоплаване нарушават свободата на транзитно преминаване през проливи по Конвенцията на ООН за морското право. През януари Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, в която осъди нападенията и отбеляза правото на държавите да защитават своите кораби от нападения.

Хусите уверени, че атаките в Червено море не застрашават мирните им преговори с Рияд

Европейската военноморска мисия получи първоначално одобрение на 29 януари. Засега се предвижда операцията да продължи до февруари догодина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
270 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:59

2
❤️ Г­­­о­­р­­­е­щ­и­­­ ­­­м­­­о­­м­­и­­ч­­­е­­­т­а­­ ­­в­­и­ ­­о­ч­­а­­­к­­­в­­а­­­т ­­­-­­­ X­­­1­­­8­­.­­F­U­N

2024.02.19 | 18:36

1
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

Добави коментар

Водещи новини