Новаков очаква България през 2025 г. едновременно да влезе в еврозоната и Шенген

  • 12 февруари 2024 14:42

  • 381
  • 2
Новаков очаква България през 2025 г. едновременно да влезе в еврозоната и Шенген
© Пресцентър ПП ГЕРБ

Евродепутатът Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна от Групата на Европейската народна партия е подготвил писмо до своите колеги в Европейския парламент, в което акцентира върху икономическите загуби, породени от факта че България все още не е в Шенгенското пространство. „Европейската икономика, започвайки от българската, губи повече от 200 евро на камион за собственика на това превозно средство. Камионът е собственост на българска компания с български шофьор, но стоката e вероятно за германски клиент и е с испански произход. От тази гледна точка щети трупат всички по веригата“, заяви евродепутатът в интервю за БТА.

Наскоро той пропътува с камион разстоянието от Видин до Ротердам, за да види лично какви са загубите за българската икономика от това, че страната ни все още не е част от Шенген.

„Искрено се надявам Европейският парламент да разгледа петицията ни в пленарна зала, да гласуваме резолюция, с която да предложим решение на проблема“, посочи Новаков за загубите за българската икономика.

Според него в момента с малко повече организация и използване на технологии, проверката на камионите по границата може да бъде сведена и под 60 секунди. Евродепутатът обясни, че ако един камион е проверен на граничния контролно- пропускателен пункт „Капитан Андреево“, е ясно кой е шофьорът, каква стока превозва и каква е крайната му дестинация, и няма нужда да минава същите проверки на граничен пункт в Русе.

Андрей Новаков: Напълно възможно е да влезем едновременно в сухопътния Шенген и еврозоната

Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна каза още, че не вижда причина преминаването да отнема толкова много време при положение, че проверките между България и Румъния се синхронизират. „И в момента камион се проверява за три-четири минути максимум. Значи не искаме нещо невероятно с това да се свалят до 60 секунди. Това е време за проверка на камион, не за чакане на границата“, коментира той.

Евродепутатът очаква да има дата за влизането на България в Шенген и по суша, както и в еврозоната през 2025 година. По думите му това е логично, защото такъв прецедент е имало и в миналото. „Австрия по ирония на съдбата е влязла по-трудно в Шенген, Германия е имала такива обструкции спрямо нея, така че поетапно е влизала. Така че в рамките на година-две всички такива опасения доколко държавата е способна да си пази границите отпадат“, посочи Новаков. Предполагам, че с България ще се случи същото, смята той.

Според него единственото, което спира България да влезе в Шенген в момента, са изборите в Австрия.

Може би политическите, отговори евродепутатът на въпроса кои ще бъдат по-големите ползи за България от влизането ѝ в Шенген: политическите или икономическите. По думите му икономическите са много важни и са от огромно значение за българския бизнес, който е експортно ориентиран. „Много от българските компании работят, за да изнасят своята продукция в този 507- милионен единен пазар, но от друга страна членството в Шенген ще бъде точката, от която българите ще се чувстват европейци, без да има но“, коментира евродепутатът.

„В Европейския съюз сме, получаваме европейски фондове, но не сме в еврозоната. В Европейския съюз сме, но чакаме по границите. Това би трябвало да отпадне или най-малко да имаме дата през 2025 година, за която да знаем“, заяви Новаков.

Напълно възможно е според него България да направи „две в едно“, като през 2025 година едновременно стане член на еврозоната и на Шенген. „Инфлацията трябва да се свие повече от двойно, за да отговаряме на всички критерии за влизане в еврозоната“, обясни Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна.

По повод предстоящите през април избори за Европейски парламент, той очаква по-консервативен парламент. „Вижда се отчетлив десен завой. Това не е изненада, тъй като махалото беше много вляво, много зелено. На хората им писна и напълниха улиците с трактори. Това се случва с цяла Европа. Така че очаквам по-консервативен парламент, който не е задължително нещо лошо“, каза още той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
381 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.12 | 20:06

2
Иcкaте ли луд ce.кc за 2-3 часа, силни epekции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ce.кc незaбpавим----> use.my/azalfa
г-н Жаблянов

2024.02.12 | 15:17

1
А дано ама надали !!!

Добави коментар

Водещи новини