Двама мигранти са били открити мъртви край гръцкия остров Лесбос

  • 31 януари 2024 11:49

  • 601
  • 2
Двама мигранти са били открити мъртви край гръцкия остров Лесбос
© Getty images

Двама мигранти са били намерени мъртви снощи край брега на гръцкия остров Лесбос в източната част на Егейско море от редовен патрул на европейската гранична служба ФРОНТЕКС, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ.

На катера на ФРОНТЕКС постъпил сигнал за плавателен съд със значителен брой пътници на борда, който се намирал в района въпреки бурните ветрове.

Средиземно море е погълнало близо 100 мигранти от началото на годината

Според гръцката брегова охрана яхтата с мигрантите пристигнала на острова и пътниците в нея избягали в планински район. Поради лошото време плавателният съд на ФРОНТЕКС не могъл да се доближи достатъчно. Незабавно била уведомена полицията, която намерила в планината 57 мигранти, които били отведени в карантинната зона на центъра за прием и идентификация в Кара Тепе.

Телата на двете жертви са откарани в болницата в Митилини за аутопсия. Освен това според показанията на един от мигрантите още един от пътниците в яхтата е паднал в морето след сблъсъка на плавателния съд със скалистия бряг и от тогава е в неизвестност. Продължават действията по издирването му.

Въпреки лошото време за 48 часа в различни райони на Лесбос са спасени 385 бежанци и мигранти. Около 60 процента от тях са от Афганистан, следват мигрантите от Сирия, Етиопия и Еритрея.

В момента в центъра в Кара тепе са настанени 5888 мигранти. Очаква се този брой да спадне, защото през тази седмица 1000 от обитателите му ще бъдат репатрирани, а 400 се очаква да получат паспорти и да заминат за желаните си дестинации.

Последвайте канала на

Нора Виткова
601 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.31 | 12:32

2
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

2024.01.31 | 12:13

1
a zashto samo dvama

Добави коментар

Водещи новини