Кипър дава субсидии на домакинствата за инсталиране на възобновяеми енергоизточници

  • 31 януари 2024 08:16

  • 707
  • 1
Кипър дава субсидии на домакинствата за инсталиране на възобновяеми енергоизточници
© Novini.bg/ Canva

В Кипър започва изпълнението на най-голямата програма за държавни субсидии за инсталирането на възобновяеми енергийни източници от домакинствата, чрез които те ще могат съществено да намалят сметките си за ток. 30 млн. евро е бюджетът на плана "Фотоволтаици за всички", кандидатстването по която се открива днес, съобщиха от енергийното министерство.

От днес се отваря онлайн платформата за регистрация на фирми, които имат интерес да инсталират слънчевите панели.

Кипър e в челото на ЕС със 100% усвояване на европейските средства

До края на февруари ще започне подаването на заявления от потребителите, които искат да се възползват от правителствената безвъзмездна финансова помощ за съоръженията.

По плана "Фотоволтаици за всички" домакинства с потребление до 6000 киловатчаса през предишната година могат да придобият соларна система с мощност до 4,2 киловата, без първоначален капитал и без авансово плащане, предаде БНР.

За закупуването и монтажа на слънчевите панели Фондът за възобновяема енергия ще отпусне до 4000 евро на семейство, които ще бъдат изплатени след влизането на системата в експлоатация чрез двумесечни вноски от 150 евро. Безвъзмездната помощ от държавата е 1000 евро.

Планът е насочен към малките и средни домакинства, които имат нужда от допълнително финансиране за енергийна модернизация на домовете, заяви енергийният министър Георгиос Папанастасиу. Очаква се първата фаза на проекта да обхване 6000 потребители. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
707 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.31 | 12:38

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини