Испания ще инвестира 2,4 млрд. евро, за да разшири мадридското летище

  • 26 януари 2024 20:35

  • 1332
  • 1
Испания ще инвестира 2,4 млрд. евро, за да разшири мадридското летище
© Getty Images/Guliver

Испанският премиер Педро Санчес обяви днес инвестиционен план на стойност 2,4 милиарда евро за разширяване на мадридското летище "Барахас", чийто капацитет ще достигне 90 милиона пътници годишно до 2031 г., предаде Франс прес.

Тази инвестиция е "най-значимата за последното десетилетие в летищната инфраструктура в Испания" и ще позволи "Барахас" да се превърне  в "едно от основните летища на ЕС", заяви Санчес при посещението на Международното туристическо изложение "Фитур" (Fitur), провеждащо се до края на седмицата в Мадрид.

Проектът, който се вписва в рамките на стратегическия план, представен през 2022 г. от летищния оператор "Аена" (Aena), ще позволи "много силен растеж на капацитета и на връзките от "Барахас" , най-вече към Азия и за "създаването на хиляди преки и непреки работни места", добави той.

Според "Аена", която управлява 46 летища в Испания, сред които и "Барахас", 60 милиона души са преминали транзитно миналата година през мадридското летище, превърнало се в център на въздушните връзки между Европа и Латинска Америка. 

Капацитетът на летището вече е увеличаван няколко пъти, най-вече със строителството на четвърти терминал през 2006 г. Испания е приела миналата година рекорден брой туристи от чужбина - 84 милиона души. 

Безработицата в Испания спада до нивата си от 2007 г.

Санчес не уточни на този етап как ще бъдат разпределени новоотпуснатите средства. Според информиран източник те ще бъдат използвани за разширяването на Т4 и за обновяването на другите три терминала.

Този ход на правителството бе приветстван от авиокомпания "Иберия" (Iberia). Става дума за "отлична новина", която ще позволи летището да "играе в първа европейска дивизия", заяви главният изпълнителен директор Фернандо Кандела.

За сметка на това решението бе критикувано от радикалната лява партия "Сумар" (Sumar), партньор на социалистите в правителството, която осъди липсата на последователност по отношение на екологичните ангажименти на Испания, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1332 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.26 | 23:24

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини