Великобритания: Сърбия трябва да наложи санкции на Русия

  • 25 януари 2024 10:25

  • 799
  • 1
Великобритания: Сърбия трябва да наложи санкции на Русия
© Getty Images (архив)

Сърбия би трябвало да въведе санкции срещу Русия, смята специалният пратеник на британския премиер за Западните Балкани Стюарт Пийч, съобщи Танюг. 

Въпреки че официално иска членство в Европейския съюз, Сърбия отказва да въведе санкции срещу Москва заради руската инвазия в Украйна.

Великобритания призовава Сърбия да въведе санкции срещу Русия, тъй като тя е последната страна от Западните Балкани, която не го е направила, и да разследва възможните нередности на изборите, проведени през декември, за да защити честността  на изборния процес, заяви Пийч през агенция Хина по време на посещението си  в Загреб. 

През декември в Сърбия се състояха парламентарни и местни избори, чиито резултати опозицията оспорва.

Вучич: Уважавам Русия, служа само на Сърбия

Пийч изрази абсолютна подкрепа за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина.

Нормализирането между Белград и Прищина ще бъде от полза за всички граждани на двете страни, както и за по-широкия регион, каза Пийч, цитиран от БТА.

Белград не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област Косово. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС.

Британският пратеник повтори, че е загрижен за ситуацията в Босна и Херцеговина и подчерта, че босненската Република Сръбска не може да бъде независима държава.

Лондон осъжда тези заплахи и заявява, че Република Сръбска е легитимен субект в рамките на Босна и Херцеговина, но не може да бъде независима държава, каквато иска да я направи нейният президент Милорад Додик. Ние продължаваме да подкрепяме Дейтънското споразумение, каза Пийч.

Дейтънското мирно споразумение сложи край на войната в Босна през 1995 година. То раздели Босна на две полуавтономни части – Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Последвайте канала на

Владимир Василев
799 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.25 | 10:42

1
Духайте

Добави коментар

Водещи новини