Папа Франциск: Войната е от полза само на производителите на оръжия

  • 24 януари 2024 15:49

  • 691
  • 0
Папа Франциск: Войната е от полза само на производителите на оръжия
© Gettyimages

"Войната никога не може да бъде оправдана и е от полза само за производителите на оръжия", подчерта днес Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. Той припомни за изтреблението на милиони евреи по повод предстоящия в събота Ден на възпоменание на Холокоста, съобщава БТА.

"Възпоменанието и осъждането на това ужасяващо изтребление на милиони евреи и хора от други вероизповедания, което се случи през първата половина на миналия век, помагат на всички нас да не забравяме, че логиката на омразата и насилието никога не може да бъде оправдана, защото отрича самата ни човечност", обясни той.

Италианската еврейска общност осъди нарастването на антисемитските настроения. Лидерите наричат неправилно и използването на термини като "геноцид" относно атаките на "Хамас" на 7 октомври в южен Израел и военния отговор на Израел в Газа. 

Папа Франциск: Безразборните удари по цивилни граждани са военно престъпление

Във вторник ръководителката на еврейската общност Наоми Ди Сени съобщи, че маратоните в Италия, които традиционно са отбелязвали Дните на паметта за Холокоста, тази година са отменени поради съображения за сигурност.

Тя също така се оплака от неназовани католически лидери, които са свели до минимум признаването на случилото се на 7 октомври като терористичен акт в сравнение с правото на Израел да се защитава. Тя не назова имена, но някои еврейски лидери се оплакаха от първоначалните коментари на Франциск, в които той не посочи "Хамас" по име и се оплака като цяло, че "сме преминали отвъд войната ... това е тероризъм".

Впоследствие папата винаги е споменавал за страданията както в Израел, така и в Газа, и конкретно осъди нападението от 7 октомври.

Франциск заяви, че тазгодишното възпоменание се пада на фона не само на войната в Газа, но и в "измъчената Украйна", и призова за молитви за жертвите. Той се обърна към политическите лидери с молбата да ценят човешкия живот, като сложат край на войните.

"Нека не забравяме: Войната винаги е поражение, винаги", каза Светият отец. "Единственият "победител" са производителите на оръжие."

Последвайте канала на

Мая Йорданова
691 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини