Еврокомисията отпуска 46,7 милиона евро на Италия, за да компенсира фермерите за птичия грип

  • 22 януари 2024 16:19

  • 732
  • 1
Еврокомисията отпуска 46,7 милиона евро на Италия, за да компенсира фермерите за птичия грип
© Getty images

След положително гласуване от държавите членки Еврокомисията ще предостави 46,7 милиона евро на Италия, за да помогне за компенсиране на фермерите в райони, засегнати от огнища на птичи грип. Финансирани от земеделския резерв, плащанията трябва да бъдат извършени до 30 септември 2024 г., съобщава Европейската комисия.

Между 1 януари 2022 г. и 30 април 2022 г. 23 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците от подтип H5 (птичи грип) бяха потвърдени и нотифицирани от Италия. Засегнатите видове са кокошки, кокошки носачки, пуйки, патици и токачки. Италия незабавно и ефективно предприе всички необходими мерки за здравето на животните и ветеринарни мерки, включително контрол, наблюдение и превантивни мерки. Установени са предпазни и наблюдателни зони. Това доведе до загуба на производство на яйца за люпене, яйца за консумация и живи животни във фермите, намиращи се в зоните с ограничения за движение, както и загуби поради унищожени и декласирани яйца и месо.

След официално искане от страна на Италия ЕК реши, след задълбочен анализ, да покрие със средства на ЕС 50 на сто от разходите, понесени от Италия, за подпомагане на фермерите, сериозно засегнати в райони с ограничения за движение поради огнища на птичи грип. Ще бъдат предоставени общо 46 670 790 евро от земеделския резерв. Тази сума е установена на базата на определен размер на обезщетението за животно и яйце.

Швеция съобщи за огнище на птичи грип в южната част на страната

Само ферми, намиращи се в тези регулирани зони и засегнати от контролните мерки, причинени от 23-те споменати огнища, ще имат право да получат това подпомагане. За да се избегне двойното финансиране с публични средства, претърпените загуби не трябва да се компенсират от държавна помощ или застраховка. Плащанията, съфинансирани от земеделския резерв, трябва да бъдат извършени най-късно до 30 септември 2024 г.

След официалното одобрение на мярката за подпомагане от ЕК, регламентът за прилагане ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и се очаква да влезе в сила в началото на февруари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.22 | 19:11

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини