Дания отделя 400 милиона долара за наблюдения с дронове в Арктика и Северния Атлантик

  • 19 януари 2024 14:45

  • 634
  • 2
Дания отделя 400 милиона долара за наблюдения с дронове в Арктика и Северния Атлантик
© Pixabay

Дания е отделила 2,74 милиарда датски крони (400 милиона долара) за укрепване на наблюдението и разузнаването в Арктика и северната част на Атлантическия океан с безпилотни летателни апарати за дълги разстояния като част от по-широко рамково споразумение за обновяване на отбраната си и постигане на целите, набелязани от НАТО, предаде Ройтерс.

Дроновете за полети на дълги разстояния ще подпомогнат наблюдението на нарастващата цивилна и военна активност в Арктика и Северния Атлантик и ще гарантират на Дания възможността да изпълнява по-ефективно целите на НАТО, заяви датското министерство на отбраната.

Свиването на ледената покривка в Арктика ускори надпреварата между световните сили за контрол над ресурсите и водните пътища, припомня Ройтерс.

Крал Фредерик Десети се възкачи на престола в Дания

Дания е отговорна за сигурността и отбраната на арктическия остров Гренландия и Фарьорските острови в северната част на Атлантическия океан, които са суверенна територия на Кралство Дания.

"В бъдеще кралството трябва да поеме по-голяма отговорност за сигурността в целия регион. Това означава, че трябва да използваме повече мощ в Арктика и Северния Атлантик", заяви снощи датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

Миналата година Дания се ангажира да инвестира 143 млрд. крони в отбраната през следващите 10 години. Инвестициите в дронове са част от този ангажимент. Съгласно вчерашното споразумение са заделени общо 16 млрд. крони, които включват и системи за противовъздушна отбрана и се възобновява производството в завод за боеприпаси в Северозападна Дания.

Последвайте канала на

Нора Виткова
634 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.19 | 16:26

2
Пак ли на жената на Тагарев

2024.01.19 | 15:02

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини