Блинкън: Арабските страни не горят от желание да възстановяват Газа, ако тя отново ще бъде сравнявана със земята

  • 16 януари 2024 21:08

  • 15840
  • 8
Блинкън: Арабските страни не горят от желание да възстановяват Газа, ако тя отново ще бъде сравнявана със земята
© Getty Images/Guliver

Арабските страни не горят от желание да се включват във възстановяването на Газа, ако след няколко години палестинският анклав отново бъде "сравнен със земята", и подчертават важността на създаването на палестинска държава като необходима предпоставка за всяко споразумение за мир в региона, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2278

В интервю за Си Ен Би Си в кулоарите на форума в Давос, Швейцария, Блинкън заяви, че в Близкия изток има "ново уравнение", при което арабските страни, от една страна са готови да интегрират Израел в региона, но от друга, държат това да бъде обвързано със създаването на държава на палестинците.

По думите му и арабските държави, и Вашингтон смятат, че докато не бъде решен този проблем, нито Израел, нито регионът ще могат да заживеят в мир, стабилност и сигурност.

"Трябва да бъде уреден палестинският въпрос", каза Блинкън. "Арабските страни казват така: вижте, няма да се занимаваме с въпроси като възстановяването на Газа, ако след година или след пет години, тя пак ще бъде сравнена със земята и после пак ще ни карат да я възстановяваме."

"Достигнали сме до етап, в който арабските страни, включително такива като Саудитска Арабия, са готови да направят стъпки в отношенията си с Израел, каквито никога преди това не са били склонни да предприемат. Това открива възможност за много по-различно бъдеще, за много по-сигурно бъдеще. Що се отнася до сигурността на Израел, арабската страна от уравнението и палестинският мир – това е единственият начин за постигането на истински трайна сигурност", заяви Блинкън.

Блинкън ще обсъди с израелското правителство "по-нататъшния път" в Газа

Също в кулоарите на форума в Давос саудитският външен министър заяви, че кралството може да признае Израел, ако бъде сключено цялостно споразумение, което да предвижда създаването на държава на палестинците.

При последната си обиколка в Близкия изток само преди седмица, Блинкън предложи на Израел формула за постигане на мир, която в общи линии се изразява в това мюсюлманските му съседи да помогнат за следвоенното възстановяване на Газа и да продължат икономическата интеграция с Израел, но само при ясен ангажимент от израелска страна за създаване на независима палестинска държава.

Преговорите под егидата на САЩ за създаването на палестинска държава в териториите, окупирани от Израел, се намира в застой от почти десет години. Лидерите на партиите от управляващата в Израел дясна коалиция са против появата на картата на самостоятелна палестинска държава, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
15840 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
СДСЧумаБродиИзЕвропа

2024.01.18 | 09:07

7
Арабския свят, а и не само той, горят от желание световните терористи ФАЩ, Англия и Цион да горят в Ада, и дано да се обединят по всички фронтове ,за да ги изпепелят.Иначе Светът загива. А у нас трябва да направим всичко необходимо за да изгоним при господарите им от Козяк кирчовци, кокорчовци, асфалтпашовци, шишовци, гномове,бойкикиевци ,тагаревци,магаревци и проче българоубийци и англо- краварски слуги, като първо минат през "хосписа" на Бай Ставри .
Буданов

2024.01.18 | 15:41

8
Но първо ти трябва да хванеш влака за мацква и да не се връщаш оттам заедно със Скапаното си котило олигофрен с олигофрен прост
Духайте

2024.01.17 | 20:34

6
По силно, може и да ви се сбъдне желанието
^^©∆@

2024.01.17 | 13:33

5
Тъй, тъй... Важно е на огнището на газ, хората да мрат, особено жените и най-вече децата! Нали Европа ще има газ за следващите 150 години... Фирма близка до Руши Сунак ще разработва находището. Очаква се разработката да донесе луди пари на ционистките режими по цял свят. Докога ли ще ги търпят арабите?! Смърт на ционизма, свобода на Народа!
Бояджията

2024.01.17 | 10:45

4
Долу ръцете от Палестина гадни хамерикански педали
Емѝ...ДУХАМ на ЛЮЛЯКА, -МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.01.17 | 06:32

3
ПОБЪРКАНИЯ ШИЗОФРЕНИК МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА Е БЕЗОБИДЕН ПЕДАЛ...ДУХАЛ НА ВСИЧКИ ЗАТВОРНИЦИ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР....МАЙКА МУ ИРЕНА ПРОСТИТУИРА В ГЪРЦИЯ....ЖЕНА МУ РОЗИНА СЕ ИБЕ С ЦИГАНИ....ПЪЛНА ИДИЛИЯ..
ЧЕРВЕНИ СФИНЕЕ ШЍБАТ АТИЛКАТА ПРОСТА в АНАЛА

2024.01.17 | 06:05

2
Чети, народе! Чети и научавай истинските новини, не фалшивите новини, тиражирани от американските ЦРУ медии в окупирана България, като БНТ, On Air, Nova ЦРУ-TV, bTV, dir.bg, dnes.bg, НОВИНИ БГ., capital.bg, „24 часа“, „Уикенд“ или „Труд“. От 01.01.2024г. БРИКС(Русия, Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка) има вече 5 нови членове. Новите членове са: Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства(ОАЕ). С това държавите-членки на БРИКС(BRICS) ca вече 10. Има и още 14 държави подали документи за членство: 1. Алжир(кандидатура от 2022г.) 2. Бахрейн(кандидатира от 2022г.) 3. Бангладеш(кандидатура от 2023г.) 4. Боливия(кандидатура от 2023г.) 5. Беларус(кандидатура от 2023г.) 6. Венецуела(кандидатура от 2023г.) 7. Виетнам(кандидатура от 2023г.) 8. Куба(кандидатура от 2023г.) 9. Казахстан(кандидатура от 2023г.) 10. Кувейт(кандидатура от 2023г.) 11. Пакистан(кандидатура от 2023г.) 12. Палестина(кандидатура от 2023г.) 13. Сенегал(кандидатура от 2023г.) 14. Тайланд(кандидатура от 2022г.) До края на тази година молба за членство ще подаде и Турция. 3/4 от света иска да е с Русия и Китай. Хората по целия свят се пробуждат и искат да живеят свободни и независими от никого. Не искат войни и колониален окупаторски гнет – искат да живеят в мир и разбирателство помежду си. Не искат някой да идва в дома им и да им казва как да живеят, как и с кого да търгуват, каква традиция, историческа памет и история да тачат и съхраняват за идните поколения. Никой вече не иска да страда под смрадливия американски фашистки окупаторски ботуш! Никой не иска и европейските колонизатори, пудели и марионетки на САЩ! Светът вече не е същия и никога вече няма да бъде същия, както преди! Време е вече световния хегемон САЩ да ходи там, където отдавна му е мястото – на бунището на историята!

2024.01.16 | 23:01

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини