Кипър не участва в никаква операция от военен характер

  • 12 януари 2024 15:51

  • 656
  • 1
Кипър не участва в никаква операция от военен характер
© Novini.bg/ Canva

Република Кипър не участва в никаква операция от военен характер, заяви външното министерство на страната по повод излитането на самолети от британската военновъздушна база "Акротири" на острова за бомбените атаки срещу йеменските хути.

Правителството е в постоянен контакт с Обединеното кралство във връзка с използването на базите му, като най-висок приоритет са отношенията на Кипър с държавите в региона, подчерта говорителят на Външно министерство Теодорос Гоцис.

Съгласно договора за независимост на Република Кипър и учредителните документи Обединеното кралство запазва като своя суверенна територия две военно-въздушни бази на острова – "Акротири" и "Декелия".

Никозия следи тревожното развитие в Червено море и влошаването на ситуацията в региона с "голямо безпокойство", се казва в изявлението на Външно министерство.

Кипър e в челото на ЕС със 100% усвояване на европейските средства

Кипърското правителство подчертава "необходимостта от незабавно прекратяване на всички действия, които застрашават свободното и безопасно корабоплаване, както и сигурността в по-широкия регион", заяви говорителят Теодорос Гоцис, предаде БНР.

Той също така изрази и позицията на Кипър за необходимостта от прилагане на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за региона, както и от демонстриране на максимална сдържаност, за да се избегне по-нататъшна ескалация в Червено море.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
656 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.12 | 17:18

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини