Габриел Атал е назначен за министър-председател на Франция

  • 09 януари 2024 13:40

  • 1355
  • 1
Габриел Атал е назначен за министър-председател на Франция
© Wikimedia Commons

34-годишният Габриел Атал е назначен за министър-председател на Франция, съобщи телевизия Бе Еф Ем.

Президентът Еманюел Макрон Макрон избра днес близкия си съюзник Атал за премиерския пост, съобщи и Радио Ер Те Ел, цитирано от Ройтерс.

До момента Атал беше министър на образованието.

Държавният глава вчера прие оставката на министър-председателката Елизабет Борн, която беше на поста от май 2022 г., припомня БТА.

Френският премиер Елизабет Борн връчи оставката си на Еманюел Макрон. Той я прие

Кой е Габриел Атал?

Новият френски премиер е роден на 16 март 1989 г. и израства в Париж. Учи в частно училище, а политическата си кариера започва през 2006 г., когато участва в младежките протести във Франция. По-късно завършва международни отношения, учил е и право.

Кариерата си във френското народно събрание започва като стажант, а по-късно работи в продължение на 5 години като съветник за министъра на здравеопазването. По-късно става и депутат, като е описван от колегите си като един от най-талантливите млади политици във Франция.

Най-трудно в политическата кариера на Атал обаче е неговата сексуална ориентация. Новият френски премиер не крие, че е гей. Живее с партньора си Стефан Сежурне, който е член на Европейския парламент.

През 2018 г. Атал е публично разкрит като хомосексуален от негов бивш съученик. След този случай той редовно става обект на антисемитски и хомофобски нападки. Той сам казва, че приема „кофи с помия“ онлайн заради своя произход и сексуална ориентация.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.09 | 17:05

1
Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. То.ва лека.рство премахва всички бокл.уци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото. -----> paply.org/clean

Добави коментар

Водещи новини