Белгия отчита повишен брой на новорегистрираните автомобили с електрическо задвижване

  • 09 януари 2024 12:09

  • 692
  • 0
Белгия отчита повишен брой на новорегистрираните автомобили с електрическо задвижване
© GettyImiges

В Белгия през 2023 г. са били регистрирани близо 700 хиляди нови автомобила, от които почти половината (48,4 на сто) са с електрическо задвижване, съобщиха местни медии, като се позоваха на официални данни.

Отбелязва се, че сред тези бройки електромобилите са едва двайсетина процента, а около 30 на сто са превозните средства с хибридно задвижване. Същевременно броят на новите автомобили на бензин бележи спад с 6,7 на сто, а на дизелите - със 7,6 процента. Отчита се, че ръстът при електромобилите се дължи основно на регистрираните нови служебни автомобили - с 30 на сто повече от 2022 година, предаде БТА.

Общо в страната за миналата година са били извършени над 1,6 милиона автомобилни регистрации, като в този брой са включени и автомобилите втора употреба. При употребяваните автомобили купувачите в 89 на сто от случаите са били частни лица. Най-често те са предпочели да купят автомобил с бензинов двигател (54 на сто), а избралите дизел са били 35,6 на сто. Покупките на употребявани хибриди са били 8,1 на сто, а на електромобили - 1,8 процента.

България с най-голям годишен ръст в ЕС на регистрираните нови автомобили

Преди няколко години в по-големите градове в Белгия бяха въведени постепенни ограничения за движението на стари автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това решение засегна най-много употребата на широко разпространените служебни дизелови автомобили. Данни, цитирани неотдавна в местните медии, показаха, че качеството на въздуха в градовете не се е променило значително след тази промяна и обяснението за това е, че новите правила все още не обхващат товарните автомобили и автобусите.

Последвайте канала на

Калина Христова
692 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини