Полицията в Берлин планира безпрецедентно засилено присъствие на Нова година

  • 25 декември 2023 12:32

  • 869
  • 1
Полицията в Берлин планира безпрецедентно засилено присъствие на Нова година
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Берлинската полиция планира голяма операция за опазване на обществения ред и сигурност в новогодишната вечер, а поводът са миналогодишните безредици и междуобщностното напрежение около войната в Газа, предаде ДПА.

"Това ще бъде най-голямата полицейска операция на Нова година за последните десетилетия", каза пред ДПА началникът на органите на реда в германската столица комисар Барбара Словик. "Това се дължи основно на конфликта в Близкия изток, който прави оперативната обстановка по-предизвикателна и сложна."

Миналата година наред с обичайното масово използване на фойерверки по улиците, в някои квартали на Берлин се стигна до случаи на нападения срещу полицаи, пожарникари и екипи на бърза помощ, включително чрез целенасоченото им замеряне с пиротехнически изделия.

Словик обяви, че тази година за охрана на обществения ред в празничната нощ ще бъдат разположени между 2000 и 2500 служители на реда от Берлин, плюс подкрепления от провинциите Саксония, Саксония-Анхалт, а също и от федералната полиция.

"Същевременно през нощта броят на патрулните коли ще бъде увеличен от обичайните 150 на 220", съобщи тя.

Терористична заплаха към катедралата в Кьолн

Освен тези мерки се предвижда 550 служители на германската федерална полиция да бъдат разположени по метростанции и жп гари.

Една от причините за толкова засиленото полицейско присъствие са събитията от миналата Нова година.

"Значително ще усилим защитата на пожарникарите и другите представители на аварийно-спасителните служби. Осезаемо увеличихме присъствието си и по улиците на съответните квартали", каза Словик.

Към всичко това се прибавя и разгорещяването на страстите около конфликта в Близкия изток. "Допускаме, че тези страсти може да се проявят и на улицата", заяви тя пред ДПА, цитирано от БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
869 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.25 | 16:45

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини