„Тук съм, стреляй“: Журналист първи вижда масовия убиец от Прага и помага на полицията

  • 22 декември 2023 20:26

  • 5919
  • 4
„Тук съм, стреляй“: Журналист първи вижда масовия убиец от Прага и помага на полицията
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Журналист се превърна в герой, след като помогна на полицията да елиминира стрелеца в Прага.

Всички загинали във вчерашната масова стрелба са чешки граждани – студенти и служители на Карловия университет. Ранените вече са извън опасност за живота.

Последните подробности от репортера на чешката телевизия НОВА Каролина Пицкова.

Много хора дойдоха пред основната сграда на Карловия университет, за да отдадат почит към загиналите, да запалят свещи и да оставят цветя. Мислите на всички са за загиналите студенти и преподаватели и за тежко ранените.

Журналист се превърна в герой

„Хей – тук сме. Стреляй насам. Тук съм, хайде“ – с тези викове Иржи Форман отклонява вниманието на нападателя. Той е криминален журналист с дългогодишен опит. Научава за полицейската акция и отива пред университета. Помага за евакуирането на шокираните студенти. Форман първи забелязва стрелеца на покрива.

„Казах на полицая, който беше с мен – „нека го разсейваме, за да спре да стреля по хората, бягащи от сградата“. Младежът очевидно познаваше добре мястото и имаше много добро оръжие – с оптика и което пробива бронежилетка. Полицаите знаеха това и въпреки всичко се изправиха срещу него“, обясни журналистът, цитиран ит бТВ.

Секунди по-късно, когато се оказва обкръжен, Давид Козак се самоубива. Властите разпространиха кадри от носени от полицаите камери. В коридорите на университета са открити купчини боеприпаси. Цяла нощ полицаите са претърсвали сградата. Доказано е, че е действал сам. Първата публично потвърдена жертва е Ленка Хлавкова – директор на Департамента по музикология на Карловия университет.

Стрелецът от Прага е имал пушка за 8000 евро

„Тези студенти са ни практически като съученици. Бях на отсрещния бряг на реката, чувах изстрелите и не можех да повярвам на случващото се. Беше сюрреалистично“, каза Даниел Броз, студент в Карловия университет.

Полицията подозира, че Давид Козак е отговорен и за убийство от 15 декември – на мъж и двумесечната му дъщеря в гора край Прага.

В знак на почит към загиналите сградата на философския факултет ще остане временно затворена. Утре в Чехия е обявен ден на национален траур. Посолството на Чешката република у нас също изразява съболезнования и скърби за жертвите и ранените.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5919 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.12.23 | 01:15

4
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2023.12.23 | 00:15

3
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Meetme.pw
банкиански Търсени ешнуси

2023.12.22 | 20:42

2
Украински военни унищожиха руски дрон ZALA с директен удар от HIMARS КолИо КитаЙчИто е мазенРусеснки м аа,н..гал. П.р..и.м.а..т . крадец , лъжец и лъже патриот като КопеЙката и сдалиа багажа. СЛАВУЦ.. МъжкаЬ П..р..о..с..т..и..т..у..т..к.. а-ДоносникЬ с ХалкаЬ подЬ 10 сантиметраЬ ФИ няма шанс да пробие в Т(Р)АНСЬ . Кандидат П..а..ч..а..в.р..и..т..е в Т(Р)АНС преминават през Комисия по А..н.а..л..н.а Инспекция като Донаборниците: "Задни Бузи за Проверка Молим.Пачаврите-Доносници от СтанишевскияЬ Г..е..й Б..а.р.д..а.к Т(Р)АНСЬ , филиалЬ наЬ КГБЬ се разделят на ТРИ категории: 1. ЩатнаЬ П..а..ч..а..в.р..а --АгентЬ , доказана П..а..ч..а.в..р..а -на заплатаЬ. 2. Нещатна П..а..ч..а..в..р.. а--СътрудникЬ , недоказанаЬ все ощеЬ П..а..ч..а..в..р..а.. Ь- наЬ ХонорарЬ. Улична П..а..ч..а..в.р.а -- МУТРАЬ , получаваЬ колкотоЬ сиЬ заработиЬ сЬ РекетЬ , ОтвличанияЬ и УбийстваЬ на Българи. Тази позиция се открива специално за К..о..п.е..л.е..т..а..т.а -Престъпници от БОП(Ь) като Руската М..а.с..т.и..я .Ь ГроздановЬ завършилаЬ РабФакЬ вЬ МоскваЬ , арестуванаЬ за рекетЬ с дваЬ килограмаЬ КОКАИНЬ и АйдуцитеЬ муЬ от БОП(Ь) ПазарджикЬ . Ш..В..Е..С..Т..Е..Р..И..Т..Е от С..е..р.Г.е.й.Ь Б..а..р..д..а..к..а Т(Р)АНСЬ трябва да се Изнасилват от ЖИВОТНИ, след което да се Избиват като ЖИВОТНИ, защото те са ЖИВОТНИ !! ПазарджишкотоЬ МилиционерскоЬ Г..о..в..е..д..о е доказаноЬ най- т.. ъ..п..о..т..о Г..о..в..е..д..о развъждано в З..а..д..у..н..а..й..с..к..и..я к..е..н.е..ф.Ь създаден преди 137Ь годиниЬ от РускиЬ д..е..г..е..н..е..р..а..т...и за 32 тона злато. М..Ъ..Р..Ш..А, И..З..Р..О..Д, И. З.М .Е..Т , У.Т.А..Й..К..А , Б..О..К..Л..У..К , Г..А..Д, С.У..Р.О.Г.А.Т . , Д..Е..Г..Е..Н..Е..Р..А..Т , П..О..Д.. Ч.О.В.Е..К.Ь , С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИЬ МИЛИЦИОНЕРЬ . ДА СЕ ЗНАЕ ! Кой му Скъсат Х..А..Л..К..А..Т..А го Вербуват за К..У..Р..В..А -ДОНОСНИКЬ вЬ Т(Р)АНСЬ , катоЬ ЦветлинЬ ЙовчевЬ ! Кой му е Тесен Г..Ъ..З..А , ноЬ муЬ еЬ ШирокаЬ УСТАТАЬ го Взимат за К..О.П.Е.Л..Е -М..И..Н..Е..Т..Ч..И..Я в ГДБОП(Ь) да Л..а..п..а П.И..Ш..К.И..Т..Е на Наркодиълърите като на БАГАТА Баща му ! К..У..Р..В..И..Т..Е и П..Е..Д..Е..Р..А..С..Т..И..Т..Е от Филиала на КГБЬ в З..а..д..у..н..а..й..с..к..и..я К..е..н..е..ф Т(Р)АНС се Набират и Назначават от Мъжката П...р..о..с..т..и..т..у..т..к.. а. ВеликовЬ по известна като АгентЬ КирязовЬ от ДС(Ь) ! ПазарджишкатаЬ М..ъ..ж..к..а К..У..Р..В..А . Ь ВеликовЬ -М..а..н..г..а..с..а..р..я..н е ГАРАНТЬ за КачествотоЬ наЬ МатериалаЬ вЬ Т(Р)АНСЬ !

2023.12.22 | 20:41

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини