Бившият вътрешен министър на Полша е осъден на 2 г. затвор

  • 20 декември 2023 17:32

  • 819
  • 1
Бившият вътрешен министър на Полша е осъден на 2 г. затвор
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Полски апелативен съд осъди Мариуш Камински, бивш министър на вътрешните работи при предишното националистическо правителство, на две години затвор за превишаване на служебните му задължения.

Присъдата е по дело от 2007 година.

Камински е заемал и поста координатор на специалните служби и в очите на критиците му олицетворява авторитарните тенденции в популистката националистическа партия "Право и справедливост", която загуби властта на парламентарните избори през октомври, предава БНТ. В допълнение към присъдата за лишаване от свобода Варшавският регионален съд забрани на Камински да заема публични длъжности в продължение на пет години. Същото решение беше постановено и за неговия заместник Мачей Вазик.

"Кралят на дизайнерската дрога" в Полша осъден на 12 години затвор

Обвиненията срещу него датират от времето, когато е бил ръководител на службата за борба с корупцията. Полицаи от неговото звено, действащи под прикритие, са предлагали подкупи, за да разкрият корупцията на политици, отговарящи за преобразуването на земеделски земи в терени за строителство.

Осъден за първи път по това дело през 2015 г., Камински беше помилван от президента Анджей Дуда, съюзник на "Право и справедливост", още преди решението да влезе в сила. Това му позволи да продължи кариерата си в правителството. Решението на президента обаче беше оспорено от Върховния съд, въпреки решенията на Конституционния съд.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
819 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.20 | 18:25

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини