Потоците лава от исландския вулкан се забавят от обилен снеговалеж

  • 20 декември 2023 16:08

  • 1483
  • 1
Потоците лава от исландския вулкан се забавят от обилен снеговалеж
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Потоците лава, от вулкан в Исландия се забавиха днес от падналия в района обилен сняг. За момента изглежда, че изригването няма да засегне близкия град, евакуиран преди седмици заради земетресения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

При изригването в понеделник вечерта на полуостров Рейкянес в Югозападна Исландия вулканът изхвърли лава и пепел на над 100 метра височина, след като седмици по-рано бе отправено предупреждение за повишена сеизмична активност. Правителството каза, че е малко вероятно полетите да бъдат засегнати, което намали опасенията от нов международен хаос за пътуващите като този след избухването на друг вулкан в Исландия през 2010 г. 

"Трудно е да се види какво точно се случва, но става ясно, че потокът от лава намалява", каза Халдор Гейрсон, доцент в Института по науки за Земята към Исландския университет. Той добави, че изригването във вулканичната система Свартсенги може да приключи през уикенда или следващата седмица, или пък потоците лава да продължат с бавни темпове седмици или месеци, подобно на случилото се в близката система Фаградалсфятъл през 2021 г.

"Мисля, че най-вероятният сценарий е то просто да спре", каза той. "Но ако това се случи, налягането в магмената камера ще започне да се повишава отново, което вероятно ще предизвика ново изригване след няколко седмици."

Миналия месец властите евакуираха близо 4000 жители на рибарското градче Гриндавик на около 40 км югозападно от столицата Рейкявик, като им позволиха да се върнат, за да проверят домовете, изложени на риск от трусовете, но жителите нямат право да остават в тях за постоянно.

След хиляди земетресения – вулкан изригна близо до СПА център в Исландия

Междувременно на полуострова в югозападния край на Исландия, където се намира и основното международно летище на острова, за кратко време се появиха газове, свързани с изригването, но летището остана отворено, въпреки че някои полети закъсняха заради силния снеговалеж, заяви говорител на летището. 

Според исландската агенция за околната среда нивото на серен диоксид във въздуха край град Кефлавик, където се намира летището, се е повишило от 0,2 микрограма на куб. метър в 06:50 ч. по Гринуич до над 1300 микрограма час по-късно, но малко по-късно нивата бяха отново в норма. Във висока концентрация серният диоксид може да бъде вреден за здравето и официални лица предупредиха вчера, че в района на близкия Рейкявик може да се появи газово замърсяване. Правителството заяви, че изригването не създава опасност за живота.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1483 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.20 | 18:44

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини