Българският еврокомисар: Трябва да се издигне важността на инвестициите в наука, изследвания и иновации като стратегически за Европа

  • 19 декември 2023 12:27

  • 758
  • 1
Българският еврокомисар: Трябва да се издигне важността на инвестициите в наука, изследвания и иновации като стратегически за Европа
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Трябва да се издигне важността на инвестициите в наука, изследвания и иновации като стратегически приоритети за Европа. Това каза комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана ИвановаИлиана ИвановаИлиана Иванова е кандидатът на България за нов еврокомисар на мястото на Мария по време на деветнадесетия Национален иновационен форум "Иновации и устойчив растеж", който се провежда днес в София.

По думите ѝ българското участие в програма "Хоризонт – Европа" до момента е привлякло над 94 млн. евро, което вече надвиша инвестираните средства в предишната програма "Хоризонт 2020". Освен това, общият брой за участията в програмата за разширяване се е разширил почти двойно в сравнение с "Хоризонт 2020".

"Изключително съм щастлива да видя и два български региона, които заявиха интерес за участие в регионалните иновационни долини", заяви Илиана ИвановаИлиана ИвановаИлиана Иванова е кандидатът на България за нов еврокомисар на мястото на Мария, предава БТА.

100 млн. евро ще бъдат вложени в развитието на Регионални иновационни долини в Европа

Българският еврокомисар изтъкна, че това е една от водещите инициативи на новата европейска програма за иновации, която беше приета през юли миналата година. Тя посочи, че над 170 млн. евро ще бъдат използвани за финансиране на дейности, които помагат на регионалните иновационни долини в различни региони на Европа да работят заедно в сферата на високотехнологичните постижения.

"Надявам се съвсем скоро да станем пълноправен член на Шенген, защото от 12 години изпълняваме критериите за членство. Позицията на Европейската комисия (ЕК) е много ясна и не е променяна от самото начало на процеса", каза още българският еврокомисар. 

Тя подчерта, че България отговаря на критериите и трябва да бъде приета като пълноправен член напълно в Шенгенството пространство.

"Позицията на ЕК беше ясно потвърдена и с последните посещения по границата", посочи Иванова.

Тя припомни, че имаше проверка на еврокомисар Илва Йохансон, която информира ЕК за резултатите. Няма нито един проблем и нито една грешка в изпълнението на ангажиментите на България за членство в Шенген, заяви Илиана ИвановаИлиана ИвановаИлиана Иванова е кандидатът на България за нов еврокомисар на мястото на Мария.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
758 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
съни

2023.12.19 | 17:01

1
простите хора са много по оправни отколкото уж умните.

Добави коментар

Водещи новини