Националистическата партия на Вилдерс за пръв път получи председателското място в нидерландския парламент

  • 14 декември 2023 22:46

  • 1086
  • 3
Националистическата партия на Вилдерс за пръв път получи председателското място в нидерландския парламент
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Лидерът на нидерландската крайна десница Герт Вилдерс спечели нова победа след тази на изборите на 22 ноември, след като Мартин Босма от неговата антимюсюлманска Партия на свободата (ПС) беше избран за председател на долната камара на парламента, съобщава БТА.

Босма е депутат от редиците на политическата сила на Вилдерс от 2006 г. и е първият представител на националистическата партия, избран за парламентарен председател.

В гласуването за поста той успя да победи кандидата на коалицията Зелени леви/Партия на труда с минимална преднина въпреки ожесточените критики по свой адрес от няколко партии, които заявиха, че Босма винаги е заставал на страната на Вилдерс, когато последният е наричал долната камара "фалшив парламент" и казвал, че нидерландските съдии са "тотално корумпирани".

Нидерландската партия "Нов социален договор" не е готова за преговори за съставяне на правителство с крайнодесния лидер Герт Вилдерс

Босма от своя страна многократно е заявявал, че е разтревожен от по думите му целенасочените планове на левите партии да заменят първичното нидерландско население с мюсюлмански имигранти.

В продължилите днес дълго парламентарни дебати 59-годишният политик обеща да бъде безпристрастен като председател, в съответствие с нидерландските политически традиции.

ПС на Вилдерс беше категоричният победител на изборите, но събраните от нея около една четвърт от гласовете я принуждават да търси партньори за съставяне на жизнеспособна управленска коалиция, тъй като не са достатъчни за самостоятелно управление.

Засега той не успява да реши тази задача. Два от сочените като най-важни за него възможни коалиционни партньори изразиха големи съмнения дали биха могли да работят с него.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1086 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Емѝ...

2023.12.15 | 05:32

3
Дано не посегнат на ЛГБТ обществото тия психопати.
Емѝ...ДУХАМ на ЛЮЛЯКА, -МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2023.12.15 | 01:14

2
ВСИЧКИ ЗЛОБНИ КОМЕНТАРИ СА НА ЕДИН И СЪЩИ ШИЗОФРЕНИК- ОСЪЖДАН ....МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА...

2023.12.15 | 00:35

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини