Основната инфлация в Норвегия се е забавила през ноември

  • 11 декември 2023 16:27

  • 716
  • 2
Основната инфлация в Норвегия се е забавила през ноември
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Основната инфлация в Норвегия се е забавила през ноември, а потребителските цени са се ускорили до тримесечен максимум, сочат данните на Норвежката статистическа служба, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Основната инфлация се е понижила до 5,8 на сто, докато очакваният темп е останал без промяна на равнище от 6 на сто.

За сметка на това индексът на потребителските цени е регистрирал годишен растеж от 4,8 на сто, което е над повишението от 4 на сто през октомври. Подобно високо равнище е отчетено за последно през август. Прогнозата бе за 4,9 на сто.

На месечна основа общата инфлация е спаднала наполовина до 0,5 на сто спрямо 1 на сто през октомври. Инфлацията е била под прогнозата на икономистите, които залагаха на 0,7 на сто. Междувременно основната инфлация се е свила с 0,2 на сто.

В Норвегия беше постигнато политическо споразумение за дълбоководен добив на полезни изкопаеми

С оглед на това, че данните за днешната инфлация съвпадат със септемврийските данни на "Норгес банк" (Norges Bank), Брадли Саундърс от "Кепитъл икономикс" (Capital Economics) заяви, че Норвежката централна банка на 14 декември най-вероятно ще повиши за последен път лихвите с четвърт пункт, с което тя ще достигне 15-годишен максимум.

Други данни на Норвежката статистическа служба сочат, че производствените цени са продължили да се понижават през ноември. Производствените цени са се свили с 15,6 на сто на годишна основа след спад от 10,9 на сто преди месец. Цените се понижават от януари 2023 г.

На месечна основа производствените цени са намалели с 0,3 на сто за разлика от повишението с 5,2 на сто през октомври, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
716 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.11 | 17:12

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини