ЕС наложи санкции на двама лидери на "Хамас"

  • 08 декември 2023 18:19

  • 867
  • 0
ЕС наложи санкции на двама лидери на "Хамас"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Европейският съюз наложи санкции на двама високопоставени представители на военното крило на палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната между Израел и Хамас 1580

Съветът на ЕС съобщи днес, че в черния списък са добавени Мохамед Дейф и Маруан Иса от ивицата Газа. Санкциите включват замразяване на евентуалните активи на двамата под юрисдикцията на Европейския съюз и забрана на тяхното финансиране. 

Решението е част от отговора на ЕС "на заплахата, която представляват "Хамас" и неговите брутални и безразборни терористични атаки, извършени в Израел на 7 октомври 2023 г.", се подчертава в комюникето.

Мохамед Дейф е описан като главния командир на военното крило на палестинското ислямистко движение, а Маруан Иса - като негов заместник. Двамата са на по 58 години. 

Израелските сили са обкръжили дома на лидера на "Хамас"

Имената им бяха добавени в санкционния списък, който ЕС започна да съставя през 2001 г. след атентатите на 11 септември в Съединените щати и редовно актуализира. "Хамас" като организация вече е част от него, отбелязва АФП.

Палестинското ислямистко движение е признато за терористична група от Европейски съюз, както и от Съединените щати, Канада и Израел.

Очаква се ЕС да наложи нови санкции срещу "Хамас" през следващите седмици, заяви пожелал европейски анонимност представител, цитиран от Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
867 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини