Над 70% от гърците смятат, че членството в ЕС носи полза на Гърция

  • 07 декември 2023 11:24

  • 666
  • 0
Над 70% от гърците смятат, че членството в ЕС носи полза на Гърция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Седемдесет и три процента от гърците смятат, че членството на Гърция в Европейския съюз носи полза на страната, показва проучване на Европейския парламент, цитирано от гръцката агенция АНА-МПА и БТА.

Според 50 процента от анкетираните основната причина за ползата от членство в ЕС е приносът на съюза за поддържане на мира и укрепването на сигурността.

Гърция ще получи над 3,6 млрд. евро от ЕК по Механизма за възстановяване и устойчивост

Осемдесет и седем процента от запитаните гръцки граждани смятат, че действията на ЕС оказват влияние върху тяхното ежедневие. Това е третият най-висок резултат сред анкетираните европейци след Кипър и Малта.

70 процента са на мнение, че стандартът им на живот вече се е понижил и очакват това да продължи през следващата година.

Данните показват, че основните приоритети на Европейския парламент според гърците би трябвало да бъдат борбата с бедността (59 процента), икономическата подкрепа и създаването на нови работни места (54 процента), общественото здраве (50 процента) и изменението на климата (26 процента).

По отношение на предстоящите европейски избор през юни следващата година повече от половината гърци заявяват, че проявяват интерес към тях. 63 процента от анкетираните вярват, че първата причина, поради която хората гласуват на евроизборите е да подкрепят конкретна политическа партия, втората - защото е граждански дълг (49 процента) и третата - защото искат да подкрепят определен кандидат (39 процента).

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини