Кипър със стратегия за привличане на висококвалифицирани специалисти от чужбина

  • 06 декември 2023 14:33

  • 730
  • 0
Кипър със стратегия за привличане на висококвалифицирани специалисти от чужбина
© Novini.bg/ Canva

Кипър ще привлича чуждестранни технологични таланти за работа на острова, като облекчава правилата за предоставянето им на гражданство. Това предвижда новият закон, който парламентът одобри.

Чуждестранни висококвалифицирани специалисти, работещи в сектора на научните изследвания, технологиите и иновациите, могат да кандидатстват за ускорено получаване на кипърско гражданство, регламентира новата законова уредба, предаде БНР.

С приетите промени се облекчават част от изискванията, намалява се бюрокрацията и се подобряват процедурите спрямо тази приоритетна за Кипър група. Молбите на кандидатите от нея ще бъдат разглеждани в срок до 8 месеца.

Кипър със спасителна програма за хората с проблеми с ипотеките

Новият модел на натурализация е насочен към привличането на интелектуален, а не финансов капитал, и няма нищо общо с компрометираната и отменена програма за т. нар. златни паспорти, подчертаха депутати при приемането на закона.

Той е част от по-широката стратегия на Кипър за засилено развитие на технологичната индустрия, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и стимулиране на нейния растеж, разкриване на нови работни места.

Приносът на технологичните и иновативни компании в икономиката на страната в момента се изчислява на над 3,2 млрд. евро.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
730 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини